Огромен талант показаха преди дни в Истанбул таньори и изпълнители от Китен. Близо 50 души от морския град се изявиха на сцените на Международния фолклорен танцов и музикален фестивал на Босфора. Мащабното събитие, което събира стотици групи от различни страни, се проведе в дните от 21 - 25 октомври 2022 г в Турция, съобщиха от пресцентъра на кметството.

За покажат най-доброто от себе си от Китен към един от най-космополитните градове в света потеглиха Младежка вокална група „Морски Перли“, Детска фолклорна формация „Урдовиза“, Група за автентичен фолклор и Дамски Танцов състав при НЧ „Свобода – 1948“ гр. Китен с ръководители Златка Ставрева, маестро Пламен Янев и Мария Върбанова.

Съставите от Китен завладяха публиката като представиха българското фолклорно изкуство по вълнуващ и изключително емоционален начин.

Морските хора изказват огромна благодарност за възможността да участват на кмета на община Приморско Димитър Германов, кмета на Китен - Николай Марков и на транспортна фирма „Китентранс“.

Местните певци и танцьори са силно впечатлени от организацията и богатата програма в Истанбул и поздравяват организаторите за прекрасното събитие.

Програмата бе наблюдавана от 10-членна делегация от ЮНЕСКО, начело с председателя на Европейската Асоциация на Фолклорните състави, Калоян Николов.  

Групи от Турция, България, Сърбия, Индонезия, Казахстан, Иран, Израел, Палестина също пяха и танцуваха в Истанбул. Участниците и ръководителите им успяха да разгледат забележителностите на турския град, получиха сертификати и подаръци от организаторите.