Тази година Хелоуин ще отбележим утре на 31 октомври. Знаете, че е е католически празник.  През IV век след Христа Папа Григорий обявява 31 ноември за ден на Вси светии-за прослава на всички християнски светци и мъченици. Тогава в Келтска Ирландия свършвало лятото и празнували келтската нова година-Самхаин.

Историята разказва, че на този ден умрелите през миналата година слизат на земята, за да  търсят тела, в които да се вселят, а живите гасят светлините в домовете си, обличат се като вампири и обикалят къщите за да ги прогонят.

Празникът е пренесен в САЩ от ирландски емигранти, които бягали от глада в страната си. Няма да ви разказвам историята и видоизмененията на Хелуин, защото съм го правила преди.

Тази година магазините отново са пълни с аксесоари и сладкиши. Знаете, че Хелуин и Коледа са най- важните празници на Острова. Ще ви кажа само, че утре ще се празнува при строги мерки за съжаление на децата, за които е истинско забавление да обикалят на групи по домовете с думите: trick or treat и получават лакомства.

За родителите също. Традиция е и са свикнали дълго да се подготвят: да избират костюми, да украсяват тикви и аранжират домовете  и дворовете си. Утре няма да могат да се събират с приятели и роднини и облечени като вампири и вещици, да се веселят на шумни партита (не могат да се събират повече от 6 души на едно място.)

Миналата година малкият ми внук Алекс посрещаше децата на вратата и раздаваше бонбони. Тази ще обикалят само с мама, защото нямат право да се събират на групи. Няма да чукат по вратите, но ще вземат лакомства от домовете, които имат знак, че ще отбелязват Хелуин. Тиквите с дребни сладки  ще бъдат оставяни отпред в дворовете на къщите. Всичко ще е  различно. Последната седмица нямаше организирани празненства в големите вериги магазини, както преди.

А утре Хелуин ще е малко тъжен и сериозен, като цялата година, която скоро ще изпратим. Тя промени всичко: нас, децата, дори и празниците.

Нели Арнаудова ни запознава с различни и интересни хора в рубриката "Бургазлии зад граница", но и не само. Тя ни разказва за различни места във Великобритания, често ни среща и с любими български актьори от популярни сериали. Нели е от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия.