https://www.tickettailor.com/events/grandbgevent/679502

Днес с актьора Любомир Ковачев ще ви поканим да гледате постановката Поручик Бенц. Тя се играе от 2015 година в цяла България, но и пътува при любителите на това изкуство по света, където има българи, които мечтаят да се докоснат до магията и любимите си актьори.  А те са едни от най – любимите: Йоана Буковска- Давидова- носителка на български и международни награди, Ивайло Захариев известен с главната си роля в сериала „Под прикритие”и разбира се Любо, както го наричат всички.

Зная, че с постановката гостувате за втори път път в Лондон. Но загубих бройката на държавите, в които сте я играли. Вие помните ли ги?

Вече и аз съм забравил:)! Мисля, че някъде около 14, 15 в различни градове в Западна Европа. Играли сме го в Англия, Испания, Германия, Швейцария, Словакия, Австрия, Дания и други.

Йоана сподели във видеото, че се завръщате след две-годишно отсъствие поради пандемията. Какво прави Любомир Ковачев по това време?

По време на пандемията беше много сложно. Нямах почти никаква работа. Изведнъж просто всичко спря. За първи път виждах такова нещо. Изкарах само две театрални премиери, което за този период от 2 години и половина беше много малко. Много малко снимах, загубих си агента във Франция. Беше много сложно, но поне се отдадох на дъщеря си.

Предлагам Ви да не говорим, а само да споменем, че на 6 години отивате да живеете във Франция, че когато се завръщате в България, докато се подготвяте  за кандидатстване във ВИТИЗ, се снимате  във филм с Кристоф Ламбер, че заради говорен дефект не сте приет в класа на Стефан Данаилов, но във Франция се борите с 1800 кандидати за 15 места, приет сте и завършвате Театралната академия за драматично изкуство ENSАTT в Лион. Дипломирате се успешно и сте разпределен в трупата на гастрол в Theatre National Populaire в Лион. След като ви изтича договора се явявате на конкурс с 3000 кандидати. Вие достигате финалния кръг с още 30 французи за новата театрална трупа на Национален театър на Бретан в Рен. Не се класирате  и се завръщате в България. Изоставили ли сте завинаги мечтите за живот и реализация във Франция?

Вече се по-рядко и по-рядко ходя до Франция. Просто в един даден момент започнах да имам повече работа в България от колкото във Франция.

Казвате, че за Вас успял актьор в театъра е Стефан Данаилов, а в киното Христо Шопов. Играл сте в театрални постановки във Франция и безброй в България, снимате  реклами във Франция и България, участвате в много филми в двете страни и сериали, получавате  награда на публиката на фестивала „Златна Роза“ 2012 за филма „Чужденеца“. Възприемате ли се като успял артист?

Не! Имам още доста голям път да извървя!

Когато четох материали за Вас и вашите превъплъщения останах с убеждението, че където има роля за чужденец, Вие сте човекът най- подходящ да го изиграете. Чувствате ли се като чужденец в собствената си родина?

На моменти да, на моменти не. Просто според мен всички сме граждани на света. Голяма част от живота ми съм я прекарал в чужбина. От голямо значение е детството ни, първите 7 години, както се казва. Просто при мен остана един отпечатък от френската култура, тъй като израснах там. Но това е и качество, и недостатък. Защото на моменти се чустваш объркан, раздвоен между две култури. Много е важно да имаш твой център, твое ядро. А не бъдеш като лука без ядро, без костилка и когато го белиш всяка люспа да бъде различна.

С прическата, сините очи и чаровната усмивка наподобявате един актьор, кинорежисьор, киносценарист, кинопродуцент, който е носител на награда ,,Сезар”от 1985 година и е кавалер на Ордена на почетния легион през 1991 година. Той също говори езика на любовта. Знаете  ли кой е той?

Не!

И това е естествено. Разликата между вас е повече от 40 години. Това е Ален Делон. Играете  „Антихрист“, „Поручих Бенц“ и „Магнолията“, „Осъдени души“ на режисьора Бойко Илиев, „12 нощ на Шекспир“, „Скъперникът на Молиер“, „Посещението на младата дама“, „Краят на дъгата“, „Идеалният мъж на Оскар Уайлд“, а в Лион „Поезията за Герасим Лука“, „Беал“, „Г- н Понтила и неговия слуга Мати“, „Случайността на историята“, „Баща“, „Връзките на Клер“, „Спасение“, „Полоковникът птица на Христо Бойчев“ и много други. От 2013  година сте част от трупата Малък градски театър зад канала. Как се подготвяте за толкова различни роли? Влюбвате ли се в героите си?

Първото нещо е да влезна в обстоятелстата на протагониста. До проуча неговия житейски път, как мисли, какво обича, какво иска и какви цели има. От вътре, навънка. Като една жена, която отглежда едно бебе в корема си. Процесът е дълъг и труден! Много е важна твоята отдаденост за всеки образ. Просто да го обикнеш да се забавляваш. Това може да бъде една картина, която или ще бъде добре нарисувана или не! Важното е да имаш отношение към всичко до най-малкия детайл. Това е хубавото на тази професия и трудното. Да изиграеш един друг човешки живот! И да си вярваш до последно, до последния миг на представлението.

През 2015 година се срещате на снимачната площадка с Ивайло Захариев в сериала „Под прикритие“. Играете заедно и в постановка, в която във времето се срещат Васил Левски и Димитър Общи. Откога датира вашето приятелство?

От един фестивал на българското кино в Рим и до ден днешен сме много близки.

Какво е да си партнираш с толкова талантлива, ерудирана и красива актриса като Йоана?

Чуството е страхотно! Абсолютен професионалист! Много Земен човек! Истински партньор, мога само да се уча от нея! Винаги е много добре подготвена и може на сцената да те измъкне от всякаква ситуация.

Ще говорите ли на френски език в постановката Поручик Бенц?

Не.

Защо трябва да дойдем, за да ви гледаме?

Защото според мен това представление е много актуално. Както и самата отдаденост на човек към човек! На мъж към жена. На разбирателство между воюващи сили. На хуманност!

Защото все пак сме хора, а не животни! Елате ще ви докосне дълбоко емоционално и ще ви накара да се замислите.

Да, това е ролята на артистите и драматурзите да ни отнесат на друго място и във друго време и да ни накарат да се замислим. Защото точно милите ни различават от другите същества. Хайде на театър. Кога? Къде?

Нели Арнаудова ни запознава с различни и интересни хора в рубриката "Бургазлии зад граница", но и не само. Тя ни разказва за различни места във Великобритания, често ни среща и с любими български актьори от популярни сериали. Нели е от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия.