Шуменец, който от години живее в Бургас, развя знамето на Общината на най-високата точка в Африка. Алпинистът Димитър Костов стигна до връх Ухуру в планината Килиманджаро. Експедицията му бе в началото на септември и продължи 7 дни.

Костов се срещна с бургаския градоначалник Димитър Николов, за да му върне знамето и да разкаже как се изкачва близо шестхиляден връх.  

„Водих стабилна подготовка в продължение на една година. Всеки ден, до достигане на върха, изкачвахме по 1000 метра. На шестия ден, на близо 4 700 метра в 00.15 часа, потеглихме към върха. По това време задуха много силен вятър и температурите рязко спаднаха. Бяха между – 15 и -20 градуса. Водата замръзна и добре, че беше един от водачите, който носеше термос с чай”, спомни си Костов.

Той стига до ръба на вулкана Ухуру при изгрев слънце, а до самия връх му останали 45 минути.

„С последни сили се изкачихме и пред нас се разкри невероятна гледка. Дъното на кратера беше целото засипано със сняг и беше много красиво. Все едно виждате стотици километри чаша, пълна със сняг и облаци, а изгревът от другата страна беше просто невероятен. Когато стигнахме до самия връх, цялата умора, която чувствах, изведнъж изчезна”, гордо допълни Костов.

 

Снимка: Личен архив