BONDS е заглавието на една многообразна изложба, представяща творбите на две сестри Лиляна Гер и Надя Пеовска. Тя включва различни артистични подходи чрез разнообразни материали в синтез от няколко медии, отразяващи понятия като идентичност, памет и взаимоотношения. Двете художнички обединяват различните си артистични практики, представяйки една уникална селекция от експериментални произведения, които представят техните възгледи за семейните връзки и човешки взаимоотношения.  Изложбата представя живописни платна, колажи, дигитални творби, както и смесена медия.

Изложбата беше открита  официално на 2ри Септември от Министърa на националното наследство, изкуствата и местното самоуправление Д-р Хосе Херера, както и от куратора на изложбата Родерик Камилери. Присъстваха още настоящият Президент на Дружеството на Малтийските художници  Адриан Мамо и много други гости. Експозицията беше уважена и от Бившият Министър на Културата, а понастоящем Министър на равноправието, научните изследвания, иновациите и съвместното координиране на стратегията след COVID-19 Д-р Оуен Боничи.

Той остави следният коментар в социалните мрежи:

„ Пандемията Covid 19 въведе концепцията за комуникация от разстояние в ежедневните ни мисли. Думите „социално дистанциране“ станаха на дневен ред.

Затова бях впечатлен от художествената изложба „BONDS” на сестрите Лиляна Гер и Надя Пеовска. „Тя говори за връзката, които тези сестри имат помежду си, със семействата си и с близките си. Оцених и фините препратки към България и към красивата култура на тази страна.

Наистина една прекрасна експозиция, отлично курирана от Родерик Камилери.“ Изложбата „BONDS“ се провежда в Palazzo La Salle във Валета в Дружеството на Малтийските художници. Сградата е една от най-старите институции – бивш дворец – във Валета и съществува от 1852 година.

Изложбата продължава до 23-ти Септември и за момента има много добър отзвук. Авторките имат желание да представят експозицията и в страната идната година.

 Събитието беше отразено чрез редица публикации в престижни издания.

Превод на една от статиите, публикувана в Times of Malta:

Двете сестри, които живеят разделени на разстояние от стотици километри се събират заедно в Малта, за да представят съвместната, изложба. Лиляна  живее в Малта, а Надя Пеовска в България. Идеята за съвместна изложба се заражда преди две години.

Емоционалната връзка, която те имат като сестри е в основата на темата на изложбата, но в процеса на подготовката на изложбата темата се разраства до най-различни интерпретации на темата. Всяка от тях работи над творбите за изложбата в страната на местоживеене, но по време на процеса те не спират да обсъждат работите си и да отправят критика една към друга. Те създават 34 творби в смесена техника за изложбата под насоката на куратора Родерик Камилери.

„Процесът на подготовка на изложбата беше едно много интересно и емоционално преживяване и една от творбите на сестра ми Лиляна „Съвместен растеж“ го представлява много добре,“ казва Пеовска.

„Докато създавах творбите за изложбата аз пресъздавах връзката между мен и сестра ми, връзката със семейството и корените, откъдето сме произлезли, както и други асоциации по темата. Намерих вдъхновение по темата в спомени от моето детство и семейни снимки. Участвам с живопис, колажи със стари фамилни снимки и бродерия, както и една инсталация, която включва приблизително 120  снимки пришити към традиционна Българска дантела,“ споделя Надя Пеовска.

От своя страна Лиляна Гер споделя, че някои от творбите на Надя Пеовска предизвикват у нея много силна емоционална реакция.

„Творбата на Надя Пеовска „Среща I“ предизвика сълзите ми, докосна ме на много дълбоко емоционално ниво, тъй като срещите ни на посрещане и раздяла винаги са били много силно вълнуващи,“ казва Гер.

Тя обяснява процеса си на работа : „Подготовката по изложбата започна за мен с четене по темата, разглеждане на най-различни изображения свързани с темата, и както и Надя разглеждайки стари семейни снимки. В много случаи времето между раждането на идеята и нейното пресъздаване отнемаше месеци.“

В ролята си на куратор на изложбата Родерик Камилери трябваше да обедини различните форми на изразяване на двете артистки.

„Изложбата  предоставя оригинални визуални интерпретации с помощта на различна медия,“ казва той. „Но един интересен характеризиращ елемент е употребата на бриколаж и дигитален колаж. Тази изложба е уникална възможност за всички любители и познавачи  на изкуството да преживеят как тези две сестри са свързани помежду си и как по различен начин и в различен стил те пресъздават взаимни или лични спомени, стремежи, мисли, вълнения.“