Така срещнах Деси, или Дейзи, както я наричат английските ѝ клиенти. А причината да Ви разкажа за нея, е изборът ѝ за финалист в раздел: Бизнес на годината в сферата на СПА и красота в конкурса Bulgarian Businesses Award UK.

Той се провежда веднъж годишно по инициатива на United Business Federation с цел да поощри и насърчи българския бизнес в Обединеното Кралство.

Десислава Николаева Кьосева не е просто фризьор, който е завършил курс и решил да практикува. Тя знае почти всичко за тази професия, но продължава да се усъвършенства и следи всички нови модни тенденции.

Така тя  кара клиентите си да се почувстват специални. Защото Деси не само подстригва и прави прически, тя прави чудеса. Има вълшебни ръце. Тя те предразполага и те съветва как да се грижиш за косата си. Защото е професионалист и работи на разумни и достъпни цени.

Защото ни посреща и изпраща с усмивка и не на последно място,  защото след срещите си с нея се чувстваме красиви и огледалото непрекъснато ни го напомня.

 Но нека научим повече за нейния път дотук:

 Родена съм в най-красивия град на света Бургас! Там преминаха детските и младежките ми години, завърших висше образование “Връзки с обществеността” в Бургаския свободен университет, но тъй като от малка обичам да се грижа за косата си, постепенно реших, че мога да го правя и за хората и така започнах да се уча на занаят.

Докато чиракувах в някои от най-добрите салони в града, записах и по-сериозно обучение в академията на Лореал и малко по малко стигнах до това, да превърна фризьорството в основен източник на доходи. Иначе съм най-обикновен човек, радващ се всеки ден на живота.

Защо напусна България?

За мое съжаление, родината, която безумно много обичам, в момента не е най-прекрасното място за живеене и не предлага много възможности за развитие, дори когато упражняваш любимата си професия. Факторите, които станаха причина да взема решение да я напусна са много, но най-важният беше да осигуря нормално бъдеще за сина си.

Как се справи с трудностите в началото?

Няма да учудя никой като кажа, че не беше лесно. Ако някой твърди, че да напуснеш дом и родина е лесно, той лъже. Всяко начало е трудно, но с помощта и подкрепата на много нови приятели, които срещнах тук, трудностите постепенно преминаха. Естествено, наложи се да се лишаваме от много удобства, да работя непривични за мен професии, но трудностите по принцип никога не са ме плашили, те останаха в миналото, а сега гледам само в бъдещето.

Кога се върна пак към фризьорството - твоето призвание?

Не беше дълъг периодът, през който не работих като фризьор. Още с пристигането ми започнах да си търся клиенти, като в началото ги посещавах в домовете им паралелно с другата работа, която вършех. Така си спечелих доверието на група клиенти и след около година успях да намеря местенце, което да наема, част от салон за красота в центъра на Бристол. Две прекрасни момичета от Литва, които бързо станаха най-близките ми приятелки, ми помогнаха много в началото - да си оборудвам приятно работно място и да се отдам изцяло на това, което мога най-добре. Така започнах дейността си като самоусигуряващ се търговец или както е българският еквивалент “ЕТ”. С времето клиентите се увеличаваха и вече не се налагаше да работя нищо друго, за да живея нормално.

 Влюбена ли си в тази професия?

Влюбена съм само в мъжа до себе си и в сина си... Но да, обичам изключително много това, което правя и ми доставя огромно удоволствие, когато виждам щастието в очите на клиентите.

Какво мислиш за конкурса?

Похвална инициатива. Винаги е хубаво да се насърчават хората, които се опитват с уменията си да създават качествени продукти.

В развита държава като Великобритания, където конкуренцията на свободния пазар е убийствена, е добре да се даде стимул на тези, които се справят. Един вид начален старт към следващи награди, дай Боже и от местни организации.

 Защо според теб си на финал?

Виж тук нямам конкретен отговор. Приятно се изненадах, като научих. Предполагам, че всичко е резултат на доволни клиенти, дали своите отзиви по един или друг начин.

 Ще успееш ли да грабнеш победата?

Разгледах останалите финалисти и се чувствам особено горда, че съм попаднала в такава силна компания.  Ще се радвам, разбира се, ако журито прецени че заслужавам, но всеки от класиралите се е постигнал много и заслужава да бъде победител.

Отскоро работиш за голяма верига английски фризьорски салони, като запазваш фирмата и клиентите си. Те са ти верни и идват, въпреки че работата ти е в друг град. Как те кара да се чувстваш този факт?

Въпреки, че понятието “друг град” не важи в пълна сила, защото мястото е в рамките на Бристол, но в друга община. Да, далеч е от салона, в който работих преди, но съм изключително щастлива, че много от постоянните ми клиенти не се притесняват от факта, че трябва да изминат някоя миля повече, за да дойдат пак при мен.

Подскачам като малко дете, всеки път, когато на вратата се появи познато лице. Страшно много искам да използвам и възможността да благодаря на Уейн, собственикът на веригата “Broadsthair”, който ми даде възможността да мина на по-високо ниво, като запазя клиентите си, предлагайки им преференциални условия, за да продължат да идват при мен. Няма как да не съм безумно щастлива. Всичко това ме кара да вярвам, че върша работата си както трябва.

 Какви клиенти са англичаните?

Не обичам да деля хората според националност. Тя не е решаваща. Има специфика, която преобладава, но съм чувала подхвърляния, че агличанките не си обръщали внимание на външния вид. Това не е истина. Тук има жени, които хвърлят цяло състояние да се поддържат. Бързо се свиква с изискванията им, податливи са на експерименти и когато направя нещо ново, което съм преценила, че ще им отива, са много много щастливи.

 Работиш и непрекъснато си в движение, намираш ли време за любимите си занимания?

За съжаление не ми остава много време за пътуване, а това е любимото ми. Стремя се да увелича значително възможностите за пътуването в близко бъдеще.

 А за любимите ти хора?

Работата отнема доста от времето ми за близките хора, затова използвам всяка секуда с тях пълноценно.

Много хора ми се сърдят, или се учудват защо не отговарям на телефона си често, а причината е именно в това, че най-ценните мигове са тези прекараните със семейството и не искам да ги губя.

Освен че се развиваш успешно в професионален план, тук ти срещаш любовта на живота си. Какво мислиш за нея?

Да, животът е странно нещо. Да, тук открих любовта на живота си, след като дълги години сме се разминавали по улиците и заведенията в Бургас, понеже и той идва оттам.

Дори сме живяли в определен момент в съседни блокове, били сме на едни и същи събития, но не сме се запознавали никога. За да се срещнем в Бристол, Великобритания и да заживеем заедно.

Какво мисля за него ли? Ами споменах го вече.  Влюбена съм в него. А аз отдавам изключително силно значение на тази дума.

 

Разделям се с Деси убедена в нейния успех, защото бургазлии сме победители!

  

 

В рубриката "Бургазлии зад граница" с интересни личности ни запознава Нели Арнаудова. Тя е от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. Пише стихове, разкази и други забавни и не толкова неща в няколко сайта.

-----

I met Desi or Daisy, how she is known between her british friends, as her customer. And the reason I am going to tell you about her is she has been shortlisted for the final of Bulgarian Business awards in the category for Small Spa/Beauty business. It’s an annual awards supporting the Bulgarian businesses in UK organised by United business federation.

Desislava Kyoseva is not just a hair dresser who went through an education and start practicing. She knows almost everything about this profession but keeps on developing her skills and is following all the new trends in the area of hair styles. She makes her customers to feel special. Not only because she does their hair but because she creates miracles. She has magic hands. She predisposes you and gives you advises how to take care of your hair yourself. Because she is a professional and works at affordable prices.

Because she welcomes and  sends you out with a smile and the last but not least because after the appointment with her you feel beautiful and the mirror keeps on reminding this every time you look at it.

But let’s find out more about your journey to here.

I was born in the most beautiful city in the world - Burgas. I spent there all my childhood and youth. I graduated as a bachelor of “Public relations” at the local University but I was so addicted to take care of my hair when I was young so slowly decided that I can do this for the other people as well and started to learn more about it. While I was an apprentice in some of the beat salons in the city I applied for an education in the academy of L’Oreal Proffesionel and soon I started to do what I love for living. Otherwise I am just an ordinary person who enjoys life every single day.

Why did you leave Bulgaria?

Unfortunately my country which I adore, at the moment is not the best place to live and doesn’t offer many opportunities to develop even if you’re practicing your dream job.

The reasons to leave are too many but the most important was that I wanted to grant a better future for my kid.

How did you manage with the hard life at the beginning?

I will surprise no one telling that it was not easy at all. If anyone is saying that is easy to leave home he is lying. Every beginning is hard but with the help and support of many new friends I met here the difficulties went behind one by one. Of course I was forced to work jobs I have never worked before but the difficulties were never frightened me so they remained in the past and now I am only looking in the future.

When did you go back to the hairdressing - your avocation?

It was not a long time I was not working as a hairdresser. Since my arrival I started to search for customers advertising my self as mobile hairdresser and working at people’s homes. I was doing this while I was off with my other jobs. That was how I got my first regular customers and soon after this I succeeded to find a place to hire, a part of a beauty salon in the centre. Two amazing girls from Lithuania who quickly became my besties, helped me a lot to settle my workplace and start doing what I love most. That was how I started my work as self employed. After a while the customers become more and more and finally I didn’t need to work anything else to earn enough for living.

Are you in love with this job?

I am in love only with my other half and my son but yes, I adore what I am doing and it gives me a huge pleasure when I see the happiness in my customers eyes.

What do you think about the awards?

Admirable initiative! It’s always nice to support the people who are trying to use their abilities to create a quality product. In such a developed country like UK where the competition is huge is good to stimulate those who are doing well with their own business. A kind of a jump start to many other awards hopefully by the local associations.

Why do you think you reached the final stage?

I have no answer to this. It was a pleasant surprise when I understood. I guess it’s all a result of delightful customers given their recommendations in one way or another.

Do you think you can grab the award?

I went trough the other contestants an I am extremely proud to be in such a respectful company. I will be happy of course if the judges decide that I am the one to win but all of the finalists achieved a lot and deserve to be the winner.

Not a while ago you started to work for a big chain of salons as you kept your brand and your customers. They are loyal to you and keep on coming to the new place no matter it’s in another town. How does this makes you feel?

Although “another town” is not exactly how it sounds cause it’s still in Bristol suburbs but in different council. Yes it is far from the place I worked before and I am extremely happy that most of my regular customers are not worried to travel and extra mile to visit me in my new place. I am jumping up happily every time I see a familiar face at the front door. Also I want to express my huge respect and say thank you to Wayne, the owner of the chain “Broad street hair” who gave me the opportunity to work on a whole new level helping me to keep my customers offering them preferential terms and prices if they want to continue working with me. No question that this makes me very happy! All these things make me believe that I am doing my job properly.

What kind of customer are british people?

I don’t like to divide people by their nationality. It is not of importance. There are some specific things but I have heard some people saying that British women are not taking enough care for themselves. This is so not true! There are women here that are spending fortunes to keep themselves looking good. It’s easy to get used to their requests and they are very open minded and ready to experiment. If I recommended something I thought would look good on them they are easily agree and are always happy when they see the result.

You work a lot and are always in some motion. Do you have enough time for your favourite things to do?

Unfortunately I don’t have enough time to travel and this is my favourite thing to do. I am trying to increase the opportunities to travel more in the close future.

How about the time for your beloved people?

My job takes a lot of the time I wish to spend with my family and this is the reason I am trying to use carefully every minute with them. Many people are angry on me or are curious why often I didn’t answer my phone and the reason is this - my most precious moments are these spent with my family and I don’t want to loose them at all.

On top of your developing work wise, here you have met the love of your life. What do you think of him?

The life is strange. Yes, I found the love if my life here after many years we crossed our ways around the streets of Burgas, because he is also coming from there. Even more we were living very close to each other for a certain period of time, we were visiting the same events, but we have never met before. And we did it here, in Bristol, UK and started to live together. What I am thinking of him? I told you before. I am in love with him and I mean a lot by saying this expression.

 

Bulgarian Businesses Awards in Uk http://bulgarianbusinessawards.com/co…/just-daisy-hair-fairy