Райна Недялкова - Качулкова е поет, писател и автор на детски книжки

 

Райна Недялкова-Качулкова е бургазлийка, която живеев в Чикаго, разказва БНР-Бургас. Тя е писател, поет, председател е на творчески съюз "Творци без граници". Освен това е автор на детски книжки и е носител на много престижни награди, последната от които – „Златното перо 2019 г.“ Родена е в Малко Търново. Детството й преминава в с.Маринка, Бургаска област, по-късно живее в Бургас. Завършва икономика и от 2005 г. живее в Съединените щати. Там е създала шивашко ателие и се занимава с реставрация на дрехи. То се намира в дома й в предградието Палатайн и се казва Renny Fashion Studio.

"Всеки си има някакъв начертан път и както казват старите хора "Каквото ти е писано!". Тук си имах всичко, но преди 18 години любопитството надделя и така се оказах в Съединените щати. Там отидох без да знам езика и тогава човек се захваща с това, което може и нещата тръгнаха в посока мода. От доста години се занимавам с реставрация на дрехи и това е нещо наистина много интересно", разказа бургазлийката.

 

Тя възстановява стогодишни дънкови облекла, официални рокли с история и всякакви други ценни за клиентите й дрехи. Интересът към това е много голям, защото за хората това са ценни облекла, в които влагат много емоции. 

"Реставрирах яке, което беше поне на 80 години. Възстнавовянето му струваше три пъти повече от неговата стойност когато е закупено, но собственикът му искаше да го има отново в перфектен вид. Основно това, което възстановявам са официални рокли с паети, синци, перли. Не могат да се намерят същите материали като от онова време и тогава предизвикателството е още по - голямо да реставрираш дрехата. "

Райна Недялкова – Качулкова разказа, че българската общност в Чикаго е много динамична. Там има вече една малка България. Създадени са танцови състави, български центрове, има българско кино, художествени галерии, но бургазлийката  вече е направила своя избор и е избрала пътя обратно към родината.

 

 

Източник: https://bnr.bg/burgas/