Преходът на Марио Джендов до базовия лагер на Еверест е благотворителна инициатива, за да събере средства за Агенцията на ООН за бежанците. Алпинистът е млад учен, а покоряването на върхове е негово хоби. Всеки от нас може да се окаже, че изведнъж бяга от дома си, бягайки от насилието и войната. Моля, подкрепете усилията на Марио, за да помогнете на семейства по целия свят, чийто живот е унижощен.

Ето какво пише той за каузата:

„За да събера средства в подкрепа на техните усилия, правя преход до базовия лагер на Еверест. Това пътуване включва 130 км напрегнат преход в продължение на 12 дни за до 8 часа на ден, достигайки надморска височина от над 5500 м и представляващ някои рискове на голяма надморска височина. Това е и възможност за  вас  да  дадете осезаем  и  измерим  принос към хората, които са принудени да напуснат домовете си, за да бъдат защитени и в безопасност.

5 евро биха могли да помогнат за осигуряването на топло одеяло от руно на разселено лице

12 евро могат да осигурят на две семейства контейнери за транспортиране на чиста вода

23 евро могат да осигурят топъл спален чувал на бежанец 

Ако искате да помогнете, можете да го направите тук.

Благодаря ти,

Марио“

Бургаските корени на Марио

Марио Джендов е син на д-р Веселин Джендов. 42 годишен, завършил е с отличие и докторска степен университета Бокони в Милано - един от най престижните университети в света – особено в областта на икономиката, правото и управленческите науки.  Университета Бокони твърдо стои в първата десетка на висшите учебни заведения в света, (https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-subject-rankings/2022/business-management-studies ) - пред Кембридж, Оксфорд.

https://www.topuniversities.com/universities/bocconi-university#p2-rankings университета има един от най високите h(хирш)-индекс и индекс на академична репутация – (96.2)!

Марио е селфмейд, сам се е създал, без връзки, политически протекции и финансови излишества и т.н.

Живее от дете в Италия с майка си (първата съпруга на д-р Джендов).  Владее перфектно италиански, френски, английски и немски – и подчертава, д-р Джендов – Български – защото някои като поседят някоя и друга година в чужбина и забравят българския и придобиват „чуждестрански акцент“. Примери – от смешни по смешни много.

Главен експерт в Thomson Reuters, преди това е работил в швейцарската банкова система и е бил преподавател по икономически анализи в Империал Колидж оф Лондон.

Канен е да чете лекции в много престижни икономически форуми в света!

 

*UNHCR е върховния комисариат (агенция) на ООН за бежанците, ръководи и координира международната закрила и подпомагане на бежанците.  Два пъти (агенцията) е носител на Нобелова награда за мир - 1954 г. и 1981. https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_High_Commissioner_for_Refugees

„Напълно подкрепям Марио в благородната му доброволна дейност!“, заяви д-р Джендов, който е бил над 100 пъти кръводарител, участвал е като доброволец в опити за създаване на ваксина за Конго Хеморагична Треска и е носител на почетния знак на Българския Червен Кръст.

„Мои близки, приятели и аз също даваме своя принос и помощ!  (Братът на баба ми, брата и сестрата на дядо ми, които Втората Световна Война завари във Франция, намериха смъртта си в концлагерите Дранси и Аушвиц и мога да си представя ужаса им.)“ , сподели д-р  Джендов.