Група бургазлии посетиха един от шедьоврите на великия турски архитект Мимар Синан. Майсторът на един от най-красивите мюсюлмански храмове в Одрин „Селимие” проектирал всичките 384 тесни прозорчета на джамията по подобие на плитките от косата на майка си.

Живял е почти до 100-годишна възраст и е считан за най-големият архитект на Република Турция. От многото сгради, които проектирал, джамията в Одрин е най-пищният му шедьовър, твърдят запознати с историята на мюсюлманския храм. 

Джамията „Селимие” е построена между 1569 – 1575 година и до днес привлича хиляди туристи с красотата и внушителността си.

Освен журналисти от Бургас, в обиколката из Одрин и Лозенград участваха туроператори и представители на туристически информационни центрове от Царево, Созопол и Приморско.

Те се включиха в инфотур, организиран от Бургаска Регионална Туристическа Асоциация, водещ партньор в проекта “Съвместна инициатива за промоция на трансграничния регион България – Турция като атрактивна туристическа дестинация.

Куполът на джамията е с височина 44 метра и диаметър от 32 метра. Издигнат е от 8 мраморни колони. Оригиналната джамия е имала 1000 прозорци (бин пенджар), но след това един е зазидан заради вярването, че 999 е магическо число.

Днес Селимие е достъпна за абсолютно всички. Единственото условие е посетителите да събуят обувките си преди да влязат, а жените да покрият главите си с подходяща кърпа.