Бургазлии не могат да отменят резервациите си до плъзналата с коронавирус държава Италия заради застраховката „Отмяна на пътуване”. Причината е, че застрахователите не признават епидемиите като риск. Това съобщи пред Грамофона нюз Дарина Адамова, собственик на туристическа агенция „Чайка травел”.

По думите й отмяна на пътуване може да има когато има затворени граници, военно положение, природни бедствия, катаклизми. „Законът за туризма дава свободата на туриста да сключи доброволна застраховка „Отмяна на пътуване” и доста застрахователни компании я предлагат. Тя си има съответните клаузи и важи в случай на болест на пътуващия, болест на близък или когато на човек не му се пътува.

В тази застраховка няма клауза епидемии. Застраховката не действа, когато за причина се посочи: „Страх ме е да не се заразя, ако изляза от вкъщи”. Това си е лична причина на туриста. Застраховката е валидна, ако някой е болен и има документ затова, ако е свидетел в съда или ако го изгонят от работа”, разясни подробно пред екипа ни Адамова.

Тя съветва хората много внимателно да си четат договорите, които подписват, за да са наясно с условията в тях. Адамова поясни, че въпреки тревогите на бургазлии от появилия се в световен мащаб коронавирус, масово анулиране на резервации до Ботуша няма. „Хората са притеснени, защото нямат правилната информация що е то този вирус, звънят ни, питат какво да правят и ние им обясняваме.

В момента като цяло няма толкова активни пътувания и по тази причина няма и толкова масови резервации. Сега е времето, в което хората запазват почивки за пролетта, лятото и есента”, добави собственичката на „Чайка травел”. Адамова допълни, че ежедневно контактува с партньорите си и следи каква е ситуацията в целия свят.

„Ако самолетът е на пистата и няма никакви пречки да излети, вие трябва да се явите, но ако не го направите, решението си е ваше. Преди 9 години имаше птичи грип, свински грип, вируси има винаги. Това, че има епидемии и че всеки трябва да си мие ръцете, да се дезинфекцира, да не пипа мръсни повърхности, не трябва да всява психоза у хората”, категорична е Дарина Адамова.

Снимка: Твоят бизнес