Бургазлии напълниха Одрин преди първия учебен ден, разказаха читатели на Gramofona.com. Пазарите и големите магазини са били пълни с клиенти, основно купуващи ученически раници и дрехи за децата си. Николета Маринова е една от многото клиенти, предпочела да остави парите си в турския град, а не в Бургас заради евтината лира.

Тя разказа пред екипа ни, че за 22 лева е успяла да купи на дъщеря си голяма раница за новата учебна година. Майката допълни, че за такава покупка в Бургас предишни години е плащала минимум 60 лева. Семейството на Маринова е успяло да вземе и четири чифта маратонки, по 15 лева всеки.

„В Бургас миналата зима платих 70 лева за кубинки. Сега взех 2 чифта от Одрин за същата сума. Пред магазините беше пълно с коли с бургаска регистрация. Всички масово купуваха дънки, чиято най-евтина цена е 10 лева. Имаше и по 15 лева. Тениските вървят по 5 лева, а хубави есенни или зимни обувки – 40-50 лева“, разказа още Маринова.

За един ден тя е успяла да накупи както неща за дома си, така и да обзаведе децата си за 15 септември. Макар пазаруването да е приключило още в следобедните часове, Маринова се е прибрала чак в полунощ, защото е чакала 3 часа, за да премине границата през Малко Търново.

Нейни приятели пътували предните дни до Турция и разказали, че потокът от коли също бил голям. Маринова допълни, че около 21 часа вчера водачите масово слизали от колите и изброили близо 100 автомобила в дългата опашка.