Истанбул, Турция. Това е дестинацията, която масово са избрали бургазлии за великденските празници. Южната ни съседка определено знае как да привлича туристи, защото цените, които се предлагат са повече от примамливи. Три нощувки в мегаполиса излизат под 200 лева на човек, показа репортерска проверка на Gramofona.com. Най-скъпата великденска ваканция в Истанбул е 250 лева, най-евтината е 140 лв.

Тук е важно да се уточни, че в цената влизат нощувката в тризвезден хотел с осигурена закуска и пътните разходи. Всички допълнителни екскурзии в града и посещения се плащат допълнително, ако не са обявени предварително. Средно офертите на бургаските туроператори варират около 180 лева на човек.

"Динита турс" предлага наистина привлекателна оферта, като великденската ваканция в Истанбул включва посещение на парка Емирган, известен с милионите си лалета. Освен това включилите се в екскурзията ще имат възможност да посрещнат Великден с празнична литургия в желязната църква „Свети Стефан“. Няма смисъл да стягате куфарите и да резервирате места. Всичко е разпродадено отдавна.

Не са малко и тези, които са решили, че Великден в православна Гърция е добър вариант. Прави впечатление обаче, че бургазлии явно залагат на познатото, защото дестинациите, които избират са Тасос и Корфу. Три нощувки в Тасос излизат 265 лв. на човек. 350 лв. пък е цената на екскурзията до остров Корфу. В нея е включено и посрещането на Великден в столицата на острова Керкира. Градът е известен с пищните тържества и фойерверките, които ознаменуват възкресението на Христос.

Срещу 240 лева Великден може да се посрещне и в Охрид, като екскурзията е комбинирана и освен Македония, е включено и еднодневно посещение на Албания.

От скъпите дестинации, най-привлекателна се е оказала четиридневната почивка във Флоренция. Седмица след католическия Великден, екскурзията до родния град на Леонардо да Винчи излиза 950 лв.

Почти никакъв интерес към българските дестинации отчитат повечето туроператори. Това обаче не е показател, защото много бургазлии предпочитат лично да си резервират местата за почивка в България и не разчитат на фирми за това.

 

Снимка: Порталът за имоти на Варна