Дванадесетокласникът Константин Кръстев от Математическата гимназия в Бургас е сред медалистите от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Полша. Той се завърна с бронзово отличие.

Българските ученици спечелиха общо пет медала на Олимпиадата, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Състезателите ни се конкурираха с 260 участници от 52 държави, като освен бронза на Константин те завоюваха един златен и три сребърни медала.

Златният медал спечели Баян Гечев - ученик в 11 клас в Софийската математическа гимназия (СМГ). Той за втори път е в състава на националния отбор по астрофизика.

Сребърните отличия заслужиха Лора Лукманова от 10 клас в СМГ, Владимир Миланов от 12 клас в Националната природо-математическа гимназия и Михаил Банков, който е 12 клас в Математическата гимназия в Плевен.

Ръководители на българския отбор са Никола Каравасилев от Първа частна математическа гимназия и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН.

16-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Полша е присъствено. Форумът започна на 10 август и продължава до 20 август.

Българските състезатели, участвали в олимпиадата по астрономия и астрофизика, са спечелили към 2022 г. общо 53 медала: 13 златни, 18 сребърни, 22 бронзови, отбелязват от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в разпространено съобщение до медиите.

Източник: БТА