Бургаски проект, защото е създаден в Бургас, но всъщност е международен и обединява традициите на няколко държави, остави без дъх почитателите на изкуството в Жеравна. С името „Обредни празници – обединяват културите и сърцата!“ са събрани празниците и традициите на Украйна, България, Турция и Испания. Инициатор е частно училище по художествени изкуства Yuliia Krasovska Art School гр. Бургас под ръководството на Юлия Красовска, а стартът беше даден в Етнграфския музей в Бургас. Веднага след големия успех беше отправена покана от Исторически музей – Котел и Художествена галерия "Христо Тодоров" в Жеравна. Сред автентичния бит на старинни предмети участниците разговаряха за коледните празници и традиции.

Пред гостите в галерията, паралелно с картините, беше представена и музикално-сценична програма, в която участие взеха Валерия Левкивска, партньор на проекта и ръководител на Фондация „Обредна култура на Украйна“, гр. Киев, самодейния състав при народно читалище „Единство – 1870“, с. Жеравна и турската фолклорна група при народно читалище “Възраждане – 1954”, с. Ябланово.

Присъстващите опитаха от традиционно приготвени сладкиши и баници от жените от селата Жеравна и Ябланово. Опитаха също от обредните български и украински хлябове на Деница Георгиева /пекарна „Майстор Пекар“ – Бургас/ и пийнаха топъл жеравненски чай.   

На събитието присъстваше Васил Рещов- кмет на Жеравна. От Община Котел събитието уважиха: гл. архитект, проф. Стефан Бояджиев и пиарът Божана Попова.

Куратор на изложбата: Юлия Красовска, изпълнителен директор на фондация „Архитектура и изкуство“, собственик и ръководител на частна школа по художествени изкуства Yuliia Krasovska Art School гр. Бургас.

Изложбата ще може да бъде видяна на това място до 12 декември 2023 г.

Информация за участниците в проекта „Обредни празници – обединяват културите и сърцата!“:
Частно училище по художествени изкуства Yuliia Krasovska Art School гр. Бургас;

Фондация „Обредна култура на Украйна“, ръководител и съосновател Валерия Левкивска, представени от учениците на Гимназия №14 от гр. Измаил, Одеска област, Украйна;

Ученици от Пендик – Университет „Мармара“, гимназия по изящни изкуства „Абдулкадир Мераги“ от гр. Истанбул, Турция. С помощта на Международен галерист и собственик на Pinelo Art Gallery гр. Истанбул, Турция - Джем Юстинер;

Ученици от началните училища „Сиудад де Попайан“ и училище ПБНУ „Родина“, гр. Малага, Испания. С помощта на Петя Кирилова и Антонио Перез – учредители на Estreya Българо-испански културен център за международен културен обмен и д-р Радка Иванова, директор на ПБНУ „Родина“ – Малага.

За първият път проектът бе представен в Етнографски музей в Бургас на 28 август 2023г. А изложба с всички творби на 29 август в Културен Дом НХК.