Това е неоспорим факт. Градът ни дава на България велики творци- поетите: Петя Дубарова и Христо Фотев; писателите: Антон Дончев,  артистите: Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Мария Статулова, Руси Чанев; кинорежисьора : проф. Георги Дюлгеров;  оперната прима Райна Кабаиванска и диригента Емил Чакъров; художника Георги Баев; композиторите: Стефан Диомов и Тончо Русев; певците: Тони Димитрова, Кичка Бодурова, Ева, Гого  и Ваня Костова от Тоника.

Няма да сравнявам героя на моето интервю с тези титани, та той е само на осемнадесет години.

Познавам Продан Кралев от първия ден на неговото раждане. Той е готин, умен и интелигентен-  владее няколко езика, умее да прави фокуси с карти и се радва на милиони почитатели в социалните мрежи.

От седемгодишен играе в различни театрални трупи, но като че ли да е само артист вече не му е достатъчно. Със смелостта и дръзновението на младите хора той осъвремени Луцифер от ,,Божествена комедия” на Данте  и го телепортира в нашето време в пиесата ,,Светлоносецът”, която написа и изигра с трупата си ,,Валери и приятели” на сцената на театър ,,Адриана Будевска”. 

Кой повярва в мечтите ти, кой ти каза: Ти можеш!

Признавам си! Като малък майка ми и баба ми постоянно ме караха да казвам стихчета в детската градина и в училище на някакви тържества. По-късно обаче интересите ми се насочиха към света на информационните технологии. И един ден просто казах на майка ми, че искам да стана компютърен специалист. Тогава тя каза едно изречение, което до ден днешен не спирам да си повтарям преди да изляза на сцената: "Ако ти станеш компютърен специалист, светът ще загуби един чудесен актьор."

Баща ми също ме подкрепя и не спира да вярва в мен, за което съм му адски благодарен и може би съм наследил от него високия глас, който на сцената ми върши добра работа, но извън нея малко трябва да намаля децибелите.

Похвално е, че на 18 години не ти липсва кураж да се заявиш, като драматург, но не е ли малко рано и малко рисковано?

Според мен не е рано, даже е перфектеният момент да покажем на българското общество, че младите хора са будни и не се притесняват да го доказват.

Как се роди идеята за написването на пиесата?

Вдъхнових се от сериала на Фокс "Луцифер" с Том Елис и от комиксите, като изчетох цялата поредица. И реших да направя предистория на сериала. Защото в него Луцифер вече е на земята. А аз реших да открия и да създам пътя и причината защо той е отишъл там. Също така почерпих вдъхновение и от Дантевия "Ад" и от филма с Ал Пачино и Киану Рийвс "Адвокат на дявола."

Какво се случва със Светлоносеца и какво иска да каже на публиката?

Цялата идея на пиесата е хората да си дават шансове, защото аз, чрез тази пиеса, дадох шанс на най-мразеното създание в цялата човешка история, така че защо и хората да не дадат шанс дори и на враговете си.

Защото моето виждане за света е, че и в най-лошия човек може да се открие капка доброта. Не съм атеист напротив, вярващ съм. Само че, имам друг поглед над Библията.

Докато някои хора биха дали живота си за написаното в нея, аз просто я разглеждам като един страхотен роман, от който можеш да научиш много за живота и за самия теб.

Пиесата има ли бъдеще в България?

Според мен има. Вече сме канени на три театрални фестивала в България и един в Украйна. Радвам се как хората я възприеха, защото това е доста тежка материя и аз не исках да я правя скучна и пълна с много философски разсъждения.

Просто исках да кажа това, което мисля по един забавен и новаторски начин и го направих.

Ще я преведеш ли на английски,  или френски език? 

Не съм мислил още, но ако се отвори вратичка за реализация на пиесата извън България, защо не?

Играеш в пиеси, в които говорите само на френски език. Ти всестранно развита личност ли си?

Това другите ще кажат. С френската трупа на моята гимназия вече участвах в два интернационални франкофонски фестивала в Стара Загора. В първия играех ням баща. А във втория играех пациент болен от инсомния. Само ще кажа, че подготовката беше изключително предизвикателство за мен. А сега ще ходя и на третия по ред фестивал в Стара Загора, но този път като помощник-режисьор,  защото искам да дам възможност и на по-малките възпитаници на гимназията да се изявят.

На какъв език мислиш?

По принцип на български, но ако някой говори с мен нищо чудно и да вкарам някое английско изречение.

Храниш се здравословно и тренираш усилено. Това ли е ключът за перфектната форма, в която се намираш?

Паралелно с писането на Светлоносеца аз подържах и доста строг хранителен режим. В края на миналото лято изобщо не се харесвах в огледалото и си казах, че не само Луцифер, но и актьорът като цяло трябва да подържа добър дух в добро тяло.

Свалих 14 килограма и качих прилично количество мускулна маса. Хранех се почти винаги само на вечеря и пропусках закуската. Храната ми се състои предимно от месо и зеленчуци.

Предстои ти абитуриенски бал и кандидатстване с актьорско майсторство в четири университета в Англия. Как се подготвяш?

За бала не съм започнал да се подготвям още с избор на костюми и дискотеки. Но за кандидатстването ми в Англия се подготвям доста сериозно, чета пиеси на Шекспир и уча монолози.

Надявам се да бъда приет. В момента чакам отговори от университетите, в които кандидатствам. Един от които е Guildhall, където са завършили Орландо Блум, Даниел Крейг и Джуд Лоу.

Свикнал си с публиката, а тези дни се радваш на заслужен медиен интерес. Ще можеш ли да понесеш славата?

Предполагам, че ще успея. Знам че някои хора няма да бъдат съгласни с посланието на пиесата, но пък аз съм доволен че успях да я реализирам.

За какво мечтае най- младият български драматург?

Мечтая да прославя страната си по света и да застана рамо до рамо с едни от най-големите имена в шоу бизнеса и да съм не по-малко известен от тях.

Имаш ли самочувствието да го направиш и защо?

Тук ще дам пример с Ахил от „Илиада“. Ако той беше останал в Итака и си живееше живот в охолство и безгрижие, никога нямаше да стане легандарният войн, който всички знаем днес. Така че да, имам самочувствието и смелостта да го направя и когато отида да кандидатствам ще им покажа, че и ние българите разбираме от театър, и Шекспир, и прочие .

Какво да ви кажа още за Продан:

Гордея се, че го познавам. Гордея се, че е мой кръщелник, гордея се, че съм от Бургас- градът, който ражда таланти. А на него ще кажа : Иди в Англия и ги разбий! Вярвам в теб, момче!

В рубриката "Бургазлии зад граница" с интересни личности ни запознава Нели Арнаудова. Тя е от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. Пише стихове, разкази и други забавни и не толкова неща в няколко сайта.