На 8 ноември късно вечерта дъщерята на Марияна Андреева – Деница сподели щастливата новина, че майка й е изродила бебе в скоростен влак в Лондон. На следващия ден медиите отразиха случая, оповестявайки че парамедици са помогнали на родилката, но помолиха, ако има свидетели, те да се обадят. След като семейството се свърза DailyMail, Standart и BBC, в събота името на Марияна беше споменато като героинята, помогнала да се роди нов живот. 52-годишната ни сънародничка се превърна в най-търсената жена в Обединеното Кралство. Марияна даде множество интервюта и продължава да го прави. Разбира се, не отказа и на мен, за което й благодаря.

Когато екипът на Gramofona.com поиска да направя материал, реших да не повтарям вече казаното в английските и българските медии. Просто ще акцентирам върху това, че Марияна е българка, не че няма медицинско образование. Защото много по-важното е, че една българска майка превъзмогна стреса, за да помогне на непозната жена в най-важния момент от живота й – да стане майка. В България казваме, че когато жената ражда е с единия крак в гроба, а българката Марияна буквално в полеви условия помогна на бебето да поеме първата си глътка въздух.

 Марияна, как успя да преодолееш страха и да се съсредоточиш в израждането? 

-  В ситуацията не мислих за себе си, дори не осъзнавах какво се случва. Преодолях страха благодарение на Бог .Той ми даде сила.

Хората много често се сещаме за Бог само в патови ситуации, ти вярващ човек ли си?

-  Да, вярваща съм. Закърмена съм с вярата от малка от моите родители. Винаги са ме учили да се доверявам на Господ Исус Христос. Вярата и страха от Бога е най- доброто възпитание за децата ни.

В паметната вечер, малко преди да слезеш от влака чуваш викове и разбираш, че младата жена ще ражда. Молиш тримата мъже и момичето от купето да ти помогнат да я поставите на земята и завиете. Поемаш бебчето буквално в якето си. Казваш, че тогава си се почувствала специална. А според мен ти си била богоизбрана. Какво мислиш за това?  

-  Мисля, че Бог  ме постави на този специален ден /Архангеловден/ като негов инструмент, за да помогна да се роди нов живот. Бог е добър!

 Знаеше ли нещо за родилката, на която помогна с риск за бъдещето си? 

-  Не, не знаех нищо за жената. От нея и медиите разбрах, че се казва Натали, че е бивш модел и това е първото ѝ раждане. Само исках да помогна. След като се роди бебето и в по-късен момент, всъщност осъзнах, че  съм поела голям риск.

Кога осмисли всъщност, че това което си направила граничи с подвиг?

-   След два дни. След като започнаха медиите да се обаждат /благодарение на БГ мамите в Лондон/ разбрах,че това наистина е подвиг.

Мислиш ли, че някой друг би го повторил?

 -  Да, разбира се! Във всеки човек има невероятни заложби,  които не са осъзнати.

Успя ли да се видиш с Натали?

-  Не, не съм. Чуваме се по телефона.  Тя е успяла да ми намери телефония номер чрез вестник Стандард Ивнинг. И ми зънна,  за да ми благодари. Моментът беше невероятно вълнуващ.

Имаш две дъщери, син и две внучки. Те много се гордеят с теб, защото ти си пример за подражание. На какво си ги научила?

-  Разликата в годините на моите дъщери Дени и Пети  е твърде голяма с брат им Кристиян. Момичетата  ми бяха възпитавани от мен в строгост и дисциплина.

С много любов и вяра. Вярата, която носих в себе си я предадох  на тях. Със сина  ми Криско е по-различно. Малко е непокорен, непослушен,  но  е много умен  и с добро сърце. А що се отнася до внуците ми, те са ми най-голямата слабост и гордост.

В едно интервю споделяш, че работиш като чистачка. Да, всеки от нас е имал престижна професия и своите постижения преди да емигрира. Ти защо напусна България? 

-  В България до преди девет години имахме собствен бизнес с Краси /таткото на трите ми деца/,  но не успяхме да постигнеме целите си заради вискоките наеми. По професия съм търговец. Сега работя като чистачка и не се срамувам от това. Важно за мен е, че съм уважавана и ценена  от моите клиенти.

Имаш ли информация дали новината, за твоята  героична постъпка е достигнала до родния Сливен? 

-  Да, в Сливен социалните медии са  отразили новината за помощта, която оказах. Имам много поздравления от гражданите на Сливен и от моите приятели.

Вече повече от седмица на теб се възхищава цяла Англия, България и половината свят. Какво означава да си известен?

-  Известността  по принцип дава „крила“ и самочувствие, но при мен  не е така, защото всичко, което направих беше с помоща на Господа. Славата е за Него. Нека всеки  ден да бъдем добри, а не само по Коледа. Нека  вярваме и бъдем по- добри!

След време еуфорията от случилото ще се забрави и емоциите ще избледнеят. Но една жена винаги, когато погледне сина си, ще си спомня с благодарност и любов за българката, която със смелостта си  стана част от живота ѝ! 

 

 

 

В рубриката "Бургазлии зад граница" с интересни личности ни запознава Нели Арнаудова. Тя е от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия. Пише стихове, разкази и други забавни и не толкова неща в няколко сайта.