14-годишният Мартин Йорданов от Бургас превзе със замах Австралия. Само за седмица Марти успя да се срещне с премиера на страната Тони Абът, губернатора на Нейно Величество за Австралия и да получи личен подарък от председателя на Федералния съд.

Тежката програма, на която може да завиди не един роден политик е била част от участието на Маритн в традиционния концерт, организиран от Международния фестивал на езиците и културата по света. По-рано тази година Марти участва в концерта на организацията в Тайланд, а веднага след това получил поканата и за Австралия.

Международният фестивал се организира от американска фондация и целта му е да популяризира културата и фолклора на отделните държави по света. В рамките на фестивалната година се организират концерти и на петте континента. Всеки един участник излиза на сцена с националната си носия.

В Мелбърн, Мартин избра да представи България с превърналата се в хит "Вода" на Елица и Стунджи. Песента се харесала много на останалите участници и честичко на репетиции се чувало как си припяват. Самият концерт е кулминацията на серия от събития, които са част от програмата на участниците.

За това на Марти му се налага да замине седмица по-рано. Самото пътуване до Австралия е повече от приключение, защото само полетът трае 22 часа. Тръгнал от България на 1 юни, но заради часовата разлика и престоя по летищата се озовал в Мелбърн в 1,30 през нощта на 3 юни.

Още на летището започнали и изненадите. Въпреки късния час, Мартин е посрещнат с делегация, а фотограф и оператор следят всяка една него стъпка. Пет часа по-късно започват и официалните срещи. Деца от 19 държави участват в концерта и всички те отиват на посещение в парламента на щата Виктория.

Там Марти пее акапелно "Вода", но освен с гласови данни, прави впечатление със страхотния си английски и спокойното държание. Марти с лекота пренебрегва езиковите и социални бариери и не се притеснява да разговаря с местните политици.

Точно за това и организаторите решават той да е неотменна част от всяко официално събитие. И докато другите имат свободно време, за да разгледат Мелбърн, Марти се среща с премиера на щата Виктория, министъра на културата и началника на полицейския департамент.

Ден по-късно лично премиерът Тони Абът изпраща за Мартин и още две от децата самолет, за да се срещне с тях в австралийската столица Камбера. Следва среща и с губернатора на Кралица Елизабет ІІ за Австралия и с американския посланик.

Въпреки напрегната си официална програма, на Марти все пак му е останало малко време и за да разгледа градовете, които е посетил. Успял е да види кенгуру и коала, впечатлил се, че тук живеят най-отровните змии в света. Все пак умората си казала думата и при обратния полет успял да проспи целия преход от Сидни до Дубай.

Ден по-късно, вече в Бургас Марти се справя с часовата разлика и натрупаната преумора на крак. Сутрин е на училище, а следобед на репетиции, защото има участие с трупата на режисьора Христо Симеонов.

Готви се и за още едно предизвикателство. През ноември ще пее във Вашингтон, а поканата за участието му в САЩ отново идва от Международния фестивал на езиците и културата по света.

 

Представянето на Марти в Австралия можете да видите ТУК