Община Бургас търси проектант, който да изработи Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) на поземления имот, където ще се строи новият високотехнологичен индустриален парк в Равнец. Както се знае, той ще се намира на терена на бившето военно летище в бургаското село.

Обявената обществена поръчка за изготвяне на проекта за ПУП–ПРЗ е на стойност 41 666.66 лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 180 дни, показа проверка на Gramofona.com.

Целта на проекта е създаване на устройствена основа за реализиране на инвестиционната инициатива на Община Бургас за изграждане на високотехнологичен индустриален парк и логистичен парк. Намеренията на местната власт са територията да се превърне в зона за изграждане на съвременни предприятия за безвредни производства, складови и обслужващи сгради и други съпътстващи дейности.

Кандидатите за изпълнители имат срок до 22 ноември тази година да подадат своите оферти за участие в поръчката.

Бившата авиобаза в Равнец премина във владение на Община Бургас с правителствено решение през 2017 г. Това бе направено именно с идеята на мястото на запустялото военно летище да се развие индустриална зона. След като е закрита през 2001 г., авиобазата тъне в разруха, хангарите за самолетите са полуразрушени. Запазени са единствено пистите, като обещанията са те да останат незасегнати в рамките на логистичния парк.      

Жителите на Равнец очакват новата придобивка с надеждата, че това ще създаде работни места и ще се съживи селото икономически.

Не липсват и такива, които си спомнят с носталгия за отминалите времена, когато местното летище бе дом за самолетите на ВВС на Българската армия, сред които и изтребителите МиГ-29. Много военни летци са изкарали трудовия си стаж в Равнец, пазейки небето на родината. Сред тях е и президентът Румен Радев, който е служил над 10 години в авиобазата.

Снимка: socbg.com