Пътища, училища, паркинги са част от 28-те проекта, за които Бургас иска помощ от държавата. Кметът Димитър Николов помоли и бургаските депутати да лобират, за да се намери финансиране за тях. Gramofona.com също ви пита за вашето мнение ТУК

Най-важният инфраструктурен проект, за който Община Бургас очаква финансиране от държавата е Южния обход на „Меден рудник“. Той е свързан и с връзката на изграждащия се в момента Северен обход на Бургас, обясни зам.-кметът Чанка Коралска.

„Така ще се осигури пряка Връзка с Южното Черноморие и ще се отклони трафика от града. Това в момента се случва през „Проф. Яким Якимов“ и „Крайезерна“, но е по-добре този трафик да излезе извън чертите на града“, обясни Коралска.

Обходът ще облекчи много и движението по бул. „Тодор Александров“, който е изключително натоварен, особено в сутрешните и следобедни часове.

Община Бургас вече е възложила изготвянето на проект. Мотивите на местната администрация да настоява за изграждането на този обход е, че „Меден рудник“ е изключително голям комплекс. Населението е близо 90 000 души, като това са предимно работещи хора.

„Голяма част от жителите на комплекса работят в централната градска част на Бургас, в пристанищните терминали, летище, в големите търговски центрове и обслужващи зони, в предприятия в индустриалните зони и по Черноморието. Всички зони за труд са на отстояние от комплекса и изискват придвижване с транспорт. Към момента комплексът е свързан с пътища от републиканската пътна мрежа и улици от първостепенната мрежа на гр. Бургас, главно през една точка – ПВ ЮГ “Бургас – Средец-Созопол“, който е пресечна точка на републикански пътища - път I-9 и II-79.“