Бившият депутат от ДПС Йордан Цонев представи в Бургас икономическата програма на Движението за права и свободи за предсрочните парламентарни избори. Ексзаместник-председателят на Комисията по икономически политики и туризъм в 43-то Народно събрание се срещна в х-л „България” с представители на бизнеса в региона. Цонев започна презентацията си с това, че страната ни все още не е излязла от кризата.

Той разказа, че миналата година заедно с представители на Централното ръководство на партията 4 пъти са обиколили цялата страна по различнии поводи. Заключенията на Цонев от стотиците срещи с хората са тревожни. „В програмата ни има два важни приоритета – борбата с бедността и демографската криза. Тези проблеми са преплетени. Годишно в България обезлюдява по един град. С тези темпове след 15 години, проблемът ще е нерешим ако не и по-скоро.  Ние смятаме , че липсата на адекватна държавна политика по отношение на инвеститорите и  бизнеса е основна причина да се случат тези неща”, каза Йордан Цонев.

Първата стъпка според него е стимулиране на инвестиционния процес. „Стигнали сме дотук, че няма работни места, а една инвестиция се бави само заради разрешителните режими години наред. От една страна докато остарее морално, докато инвеститорът избяга или ако трябва да използвам черен хумор –да се спомине от естествена смърт. Инвестициите са А-то и Я-то на тази програма. Не виждаме друг начин с изкуствени фрази и мерки да се случи така, че доходите да започнат да догонват европейските, да задържим младите хора, или да увеличим раждаемостта.

Нашият анализ сочи, че България има инвестиционен интерес – чужд  и местен, но сочи и че пречките, които държавата поставя пред инвеститорите са опочти непреодолими. Трябва воля и желание, за да се пребориш и да направиш инвестиция, разкривайки работни места”, обясни още Цонев.

Важно е да се ускори процесът на инвестиране и по думите на бившия депутат от ДПС държавата трябва да се ангажира с издаване на всички видове разрешителни режими за инвестиции. „Искате да започнете бизнес? Тогава е нужно да сложите  в папка документите, които се искат от вас и да я занесете  на едно гише, да я оставите и след точно определен, фиксиран по Закон срок, държавата трябва да ви върне всички документи, с които вие да започнете вашата инвестиция. Съзнаваме за каква революционна стъпка говорим. Идеята това да става е на три нива, с три срока в три институции.  Искаме да направим така, че да не ходите от гише на гише години наред, а държавата да свърши това вместо вас”, категоричен е Йордан Цонев.

Според него са нужни сериозни реформи в редица сфери като образованието, здравеопазването, съдебната власт. „Ние смятаме, че трябва качествена промяна в образователната система. Висшето образование вади на пазара на труда готови и безработни хора. Без нужната квалификация, знания и мотивация. Отделно от това по специалности, които на бизнеса не му трябват. Напълно е скъсана връзката между нуждите на бизнеса и това, което висшите училища изваждат на пазара”, каза още екс народният представител. Цонев поясни, че от 2005 година от партията посочват основния проблем в здравната система и той е свързан със Здравната каса.

„В Европа колкото държави има, толкова и здравни системи. Няма нито една здравна система в света, която да има една Здравна каса. Има всякакви-една голяма, 20 регионални, няколко по основен пакет, няколко по допълнителен. Само ние сме с една каса. Ние смятаме, че докато не се въведе конкуренция във финансирането, нищо няма да се промени”, категоричен бе още Цонев.