Общински инвестиционен фонд, който да финансира бизнес начинанията на бургаски фирми и бранд „Произведено в Бургас” са две от идеите, с които БСП в града иска да раздвижи икономиката на общината. Бургаските социалисти представиха своята „Визия за Бургас” в икономическата й част.

Инвестиционният фонд ще разполага с бюджет от 10 млн лв, обясни Христо Панайотов. Идеята е парите да се осигурят чрез общинска облигационна емисия. След това фондът ще започне да се самоиздържа и да носи собствени приходи, смятат от БСП. Втората им идея е малките производители от община Бургас да имат възможност да се обединят в обща марка „Произведено в Бургас”.

„Това не е нова формула. Тя работи успешно в много държави и различни градове. По този начин малките производители могат да станат конкурентоспособни и да излязат на пазара. Доказано е, че хората предпочитат местните продукти”, допълни Панайотов.

„Визията за Бургас” на БСП се подготвя от няколко месеца. В нея е отделено внимание на доходите, икономиката и инвестициите. Социалистите смятат, че могат да представят нова и различна форма на управление за града. „ГЕРБ са на власт от 11 години. Каквото можаха да направят, го направиха”, коментира бургаският депутат Николай Тишев. Според него в момента Бургас е губещ по редица важни показатели, в сравнение с големите градове на България.

Според данни на Националния статистически институт към ноември 2016 год. заплатите в града ни са нараснали  с малко над 31%, докато в София и Пловдив този ръст е над 50%. Според програмата на социалистите, в периода 2019-2023 год. заплатите в общината трябва да скочат с 1600 лв. „Имаме много да догонваме, но това са реални цифри”, смята Тишев.

Година преди местните избори от БСП – Бургас все още не са готови с кандидатите си за общински съветници, не обявяват и човекът, който ще се хвърли в реалната битка за кметския стол. „В момента работим по укрепването на структурите си. Тепърва ще правим номинации за общински съветници, които ще бъдат утвърждавани на няколко нива.

Кандидатът ни за кмет също ще бъде обявен на по-къ сен етап”, обясни общинският председател на БСП Живко Господинов. Според него социалистите ще търсят свой кандидат, а няма да се прикрепят към някой друг. „Ние сме единствената реална опозиция в града”, допълни Господинов.