Две докладни записки, които будят съмнение за неправилно разходване на публични средства и за заобикаляне на наредбите, ще бъдат гледани на предстоящата сесия на Общинския съвет в Бургас. Това обявиха на пресконференция народният представител от „Възраждане“ Борис Аладжов и съветниците Виктория Върбанова и Мариян Иванов.

С извънредна докладна записка, изпратена в петък, се иска от съветниците да допуснат строеж на нов корпус на болницата „Лайф хоспитал“. Тя не покрива заложените в правилника ни критерии за извънредност, посочи Мариян Иванов.

„Като се остави настрана нуждата от подобни отделения, които вече работят в Бургас, в това число – и в държавната УМБАЛ, се иска от нас да допуснем отклонение от наредба на МРРБ. В нея е записано, че за подобен капацитет на лечебно заведение (до 200 легла), необходимата площ трябва да е 95-100 кв.м/легло. А предложението на инвеститора е да се допусне отклонение площта на легло да падне на 18.35 кв.м/легло, защото с такъв терен разполага.“, добави Иванов и призова вносителят Димитър Николов да я изтегли.

Виктория Върбанова посочи и друга скандална, според „Възраждане“, докладна записка, с която се предлага общината да кандидатства за изграждане на нова сграда за дома за стари хора. Сумата за това е близо 8 млн. лв.

„Въпреки че поискахме инвестиционния проект и количествено-стойностните сметки, те не ни бяха предоставени. Според експерти, с които се консултирахме, спрямо посочените параметри, максималната сума за сградата, построена с висок клас материали и обзавеждане и при 30% печалба, е малко над 4 милиона. Само за пример – новото училище в „Крайморие“, заедно с проектирането и строежа е около 6 милиона.“, добави Върбанова и подчерта, че „Възраждане“ подкрепят политиките, насочени към възрастните хора, но тук оставало съмнението за злоупотреба.