Турският посланик в България да бъде обявен за персона нон грата и да бъде отзован незабавно. Това поискаха от партия „Възраждане“. Членове на бургаската структура се събраха на протест пред турското консулство в Бургас.

„Недопустимо е турският посланик да диктува на българското правителство какво да прави, коментира областният председател на „Възраждане“ Владимир Павлов. Повод за недоволството е изказването на Хасан Улусой в Кърджали през миналата седмица. Тогава дипломатът обвърза турските инвестиции у нас с броя на хората, които говорят турски език и поиска той да се изучава в родните училища.

От „Възраждане“ пък настояват българското малцинство в Турция да получи същите права, които има турското малцинство в България.

„В Турция има около 700 000 българи. Нашето малцинство там е много по-голямо от турското малцинство тук“, коментираха членове на партията. Те настояват да се въведе изучаването на български език в турските училища, а по националните телевизии в южната ни съседка да се излъчват новини на български език.

„Искаме и Турция да промени законодателството си и там да има българска партия, която да може да участва в изборите и управлението на страната“, допълни още Владимир Павлов. Според него и съпартийците му, поведението на българското правителство след изказването на Хасан Улусой е било неадекватно.

„Да те извикат на едно подсладено кафе във Външно министерство и да си тръгнеш, не е реакция. Този човек трябва да бъде отзован незабавно от страната ни“, категоричен е Павлов.