Бургас не е готов да реши съдбата на паметника на Съветската армия в центъра на града. За да се случи това, трябва национална политика, а такава все още липсва. Това коментира секретарят на СДС в Бургас Тошко Иванов.

Според него мястото на идеологическите паметници е в музей, защото те внушават фалшиви и неверни чувства и изкривяват историята.

„Трябва да признаем, 9-ти септември е датата, на която България беше завладяна от щиковете на Съветската армия. Ние бяхме окупирани след като загубихме война. Над 32 хил. са знайните жертви, а незнайните на този режим са много повече“, коментира още Иванов.

Той допълни, че е необходимо историята като наука да въведе адекватно и обективно преподаване на този режим. „Докато това не се случи ще има дискусии по темата, а докато има дискусии нацията ще е разделена“, допълни Тошко Иванов.

Днес той и колегите му от СДС, заедно с представители на Съюза на репресираните и на други десни партии почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим. Те положиха венци и цветя пред паметника до Апелативния съд.