Общинските съветници от БСП искат таксите за детски градини в Бургас да паднат с 40% и вече да са в размер на 30 лв. Според Николай Тишев за това ще са необходими допълнителни 1,2 млн. лева.

Социалистите са изчислили и от кои пера и направления в новия бюджет могат да се пренасочат средства, за да се компенсират по-ниските такси.  Според кмета Димитър Николов обаче това не е добре обмислена идея и припомни:

„Подобен експеримент направихме преди 6 години, когато емоционално решихме таксата за детска ясла да е 0 лева. Тогава бяхме залети с обвинения, че заради липсата на такса се е влошило качеството на обслужване и храненето на децата. Бяхме обвинени, че така социално слаби семейства от други етноси са напълнили яслените групи и трябваше спешно да въвеждаме наново таксата”, обясни Димитър Николов.

Той припомни, че в момента в детските градини се въвежда нова програма за здравословното хранене. Програмата, според кмета е тежка и важна, а за нея е необходимо инвестирането на средства. 

Зам.-кметът Красимир Стойчев пък допълни, че таксите са били гласувани и одобрени преди месец. Тогава обаче от БСП не направили никакви предложения за корекции.