Брекзит беше може би най-добрият начин за заздравяване на Европейския съюз, колкото и парадоксално да звучи. Защото по този начин жителите на ЕС ще видят докъде ще доведе човешката глупост.

Това обяви на среща в Бургас евродепутатът Светослав Малинов от групата на ЕНП в европарламента. Пред пълна зала най-вече с дясномислещи хора той коментира актуални въпроси от европейския дневен ред.

Малинов определи Брекзит като най-големия провал на британската политика. Като човек, учил политология във Великобритания, той разкри, че дебатът вътре в тамошното общество дали да останат в обединена Европа продължава  вече повече от 20 години. Още в средата на 90-те години са се чували гласове за напускане на ЕС. След като най-после англичаните приеха референдум да се отделят, вече 2 години не могат да се споразумеят. А най-лошият сценарий, включително и за България, е Брекзит без споразумение. Великобритания е тежко неподготвена за този сценарий, заяви Малинов. При такава ситуация ще се възцари пълен правен вакуум, който ще доведе до постепенната поява на нови правила във Великобритания. И Европа няма да може да направи нищо по въпроса, освен да гледа отстрани.

Все пак Светослав Малинов е на мнение, че няма да се стигне до Брекзит без сделка, а най-вероятно отделянето ще се отложи. Евродепутатът счита, че ако Велокобритания я няма в ЕС в следващите 5 години, то Евросъюзът бързо ще се развие.

Малинов посочи, че Брюксел за първи път е предприел действия срещу фалшивите новини. И било доказано, че те идват от Русия. Москва се опитвала да корумпира по-бедните държави в Европа и е плащала на определени политици. Като пример той посочи Марин Льо Пен – лидер на френската партия "Национален сбор". Тя е получавала пари от Русия и това се знае. Но изненадващо това не е повлияло на избирателите ѝ.

Малинов разкритикува и Доналд Тръмп, който е имал бизнес отношения с Русия още по времето на предизборната му кампания за държавен глава на САЩ. Никога не е имало толкова щадящ руската политика американски президент, заяви евродепутатът.

Светослав Малинов каза и че е голям привърженик на това България да влезе в евро зоната. Защото по този начин нашите финансови институции ще има кой да ги контролира.

На срещата с евродепутата присъстваха партийни фигури и симпатизанти от дясното политическо пространство в Бургас, сред които адвокат Иво Баев от ДСБ, художникът Митко Иванов, областният координатор на ДБГ Стоян Грозев.