Сградата на българо-немския център в Царево се превърна в ябълката на раздора на последното заседание на Общинския съвет в морския град. Причината – докладна, с която се предлага в пустеещата в момента сграда да се настанят украински бежанци. Докладната е на опозицията и е още от месец март, но влезе за разглеждането на ноемврийската сесия. Според вносителите ѝ предложението все още е актуално и местната администрация трябва да се възползва.

„Преди 20 дена служебното правителство обяви, че спира частните хотелиери,няма да им дава този финансов инструмент и всички бежанци ще се пренасочат към държавни учреждения, най-вече военни. И ние трябва да се възползваме, защото тази сграда е държавна“, обяви вносителят на предложението Димитър Гочев. Думите му обаче получиха сериозен отпор от страна на съветниците на ГЕРБ.

Стела Кюмюрджиева обвини Гочев, че е скъсал пъпната си връв с избирателите и обяви, че украинските бежанци не са тема, с която някой трябва да си прави пиар. Даниел Николов пък напомни на колегата си Гочев, че сградата на българо-немския център не е държавна, а общинска и няма как местната администрация да кандидатства за настаняването на украински бежанци.

„Не е смешно, ами е тъжно, че някой предлага такива неща“, коментира още Николов и припомни, че в момента сградата е в лошо състояние, а Общината съди държавата.

„Сградата на БГЦПО трябва да обучава студенти, а не да се превръща в бежански център“, контрира и кметът Георги Лапчев. Той напомни, че се водят интензивни преговори с Тракийския университет, за да се предостави сградата на центъра за учебни цели на висшето училище.„Във връзка с политическите внушения и спекулации по темата с войната в Украйна и използването им за користни цели, припомняме, че общинската администрация реагира своевременно в бежанската криза и осигури координация към местата за настаняване, както и с привличането от дарители на солидно количество храни и консумативи за лична хигиена, вкл. дрехи и всичко необходимо за бебета и деца на украинските бежанци“, обясни от Община Царево.