Областният съвет на БСП – Бургас и общинското ръководство на БСП – Несебър излязоха със съвместно изявление след новината, че Централната избирателна комисия е разрешила да бъдат задържани и привлечени като обвиняеми кандидат-кметът на Несебър Николай Димитров и кандидати за общински съветници от БСП.

По-рано днес в морския град се събраха над 200 души, които обявиха подкрепата си за Димитров и обвинените съветници. Публикуваме изявлението на БСП без редакторска намеса:

Ние, социалистите от Областния съвет на БСП Бургас и общинската организация на БСП – Несебър  изразяваме своето безпокойство от  грубата намеса на правозащитните  органи    срещу  провеждане на свободни избори в община Несебър. Само дни преди изборите, разбираме че главния прокурор Сотир Цацаров е поискал задържането на кандидати за общински съветници от листата на „ БСП за България” и независимия кандидат за кмет Николой Димитров. От кратките съобщения в медиите, става ясно че мотивът е свързан с купуване на гласове в навечерието на изборите в община Несебър. Това разпореждане на главния прокурор се предходи от претърсване на домовете на кандидатите за кметове и общински съветници. Тези действия са безпрецедентни  в новата  история на България.

Известно е, че  политическите партии  бяха орязани от субсидиите. Бизнесът е притиснат да не финансира кампаниите на БСП и на опозицията като цяло. Всеизвестно е кой разполага с финансов ресурс, включително и  за купуване на гласове. В този смисъл мотивите  за задържане на  кандидатите за съветници от БСП и независимия кандидат за кмет Николай Димитров  звучат нереално, нелепо и  създават горчив  политически привкус. БСП държи на законността и счита ,че тя трябва да се прилага с еднаква сила към всички партии, участващи  в изборния процес.

Ние, социалистите изразяваме своето безпокойство  от потъпкването на правата на гражданите, опитите да бъдат сплашени хората в тази  община да гласуват по съвест.