По-големи правомощия на служителите на ИАРА, които да могат да задържат нарушители и бракониери. Това предвиждат промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които депутати от ГЕРБ внесоха в парламента.

Сред вносителите на поправките е и бургаският народен представител Иван Вълков. Една от причините да се искат повече правомощия на инспекторите са зачестилите случаи на агресия срещу тях. В началото на март бургаски инспектор беше пребит от трима бракониери.

Готвените поправки предвиждат и криминализирането на някои от нарушенията. Вносителите искат да се въведе забрана за риболов с мрежени уреди във вътрешните водоеми на страната. В момента наказателните постановления за тези нарушения падат в съда, защото във вътрешните водоеми няма стопански риболов по смисъла на закона.

С промените ще се сведе до минимум и риболовът чрез използване на електричество. Този похват унищожава фауната, а до момента санкционирането на практикуващите го не беше регламентирано, обясняват вносителите. Друга готвена промяна е лицата, които продават билети за любителски риболов, да отделят част от печалбите си за зарибяване на водоемите.