„Наистина не съм временно изпълняваща длъжността, а съм назначена за директор на РИОСВ, но до провеждането на конкурс за титуляр.“ Това обясни Детелина Иванова, която от 14 август оглавява екоинспекцията в Бургас.

По-рано днес тя се срещна с председателя на „Изправи Се БГ“ Мая Манолова и общинския съветник от „Движение България на гражданите“ Живко Табаков. Още преди месец от ДБГ в Бургас отправиха официално питане до министъра на околната среда и водите, за да разберат, защо новият директор на РИОСВ в града е назначен без конкурс, каквото е законовото изискване за тази длъжност.

До този момент от ведомството на Емил Димитров обаче няма отговор, обясни Табаков. Заедно с Мая Манолова днес той направи опит за среща и с ръководството на Кроношпан.

Манолова обясни, че има много сигнали от бургазлии, които сочат предприятието като един от основните замърсители на въздуха в Бургас. Другото голямо предприятие, за което  жителите на града се оплакват, е Лукойл.

Детелина Иванова отговори, че станциите на екоинспекцията не отчитат превишаване на нормите за замърсяване на въздуха. Уточни обаче, че данните са среднодневни, защото това е изискването на закона. От ДБГ и „Изправи Се БГ“ сигнализираха също така, че различните измервателни станции в града показават различни данни за качеството на въздуха.