Председателят на Постоянната комисия по туризъм Живко Табаков поиска да разбере кой всъщност е организатор на изминалия преди няколко дни в Бургас „Фестивал на рибата и виното” 2018 г. Фестът бе три дни на „Тройката”, а за организиране на проявата местните политици гласуваха 20 000 лева.

В деня на откриването бургазлии се потресоха от миризмата на скара и чевермета с цели печени прасенца. Трудно им бе да открият морския привкус на фестивала и макар все пак да имаше риба, тя беше много малко, според голяма част от посетителите.

Според Табаков създалата се ситуация е „крайно неприемлива, уронваща престижа на Бургас и хвърляща петно върху иначе добрия замисъл на фестивала”.

Председателят на Комисията на туризъм иска незабавно изясняване на изминалото събитие, като отправя 8 въпроса до градоначалника Димитър Николов:

  1. Кой е основният организатор на „Фестивала на рибата и виното“ 2018 г. и каква сума е разходвана за провеждане на мероприятието?
  2. Защо директорът на отдел „Култура“ г-н Петър Парушев твърди, че организатор на фестивала е фондация „Георги Енчев“, а в официалното прессъобщение от аднимистрацията на община Бургас, като основен организатор се посочва Община Бургас?
  3. Имало ли е участие на фондация „Георги Енчев“ във „Фестивала на рибата и виното” и под каква форма? В рекламно-информационните табла действително присъства името на фондацията, но не става ясно каква е функцията й?
  4. Отправяла ли е Община Бургас официална покана към фондация „Георги Енчев“ и какво е било съдържанието й?
  5. Отправяла ли е Община Бургас официални покани и към други фондации с идентична дейност, за да помагатили организират „Фестивала на рибата и виното”?
  6. Провела ли е Община Бургас конкурс с предмет: „Организиране на фестивал на рибата и виното” 2018 г. Ако е имало конкурс – по какъв критерий е избран точно тази фондация и в какви договорни отношения е тя с Община Бургас?
  7. Чия е концептуалната идея за фестивала? - на Община Бургас или на фондация „Георги Енчев“? Има ли такава и кой отговаря за нейното реализиране?
  8. Колко бургазлии и туристи е успял да привлече фестивалът? Какви са постъпленията от туристическия данък по време на фестивала и отбелязва ли се ръст спрямо предходната година?