Бургаските общински съветници от Движение България на гражданите /ДБГ/ искат сериозна промяна в работата на местния парламент. Политиците ще търсят инструмент, по който на редовните сесии в Бургас задължително да присъстват както кметовете на малките населени места, така и териториалните директори. Това съобщи пред журналисти местният лидер на ДБГ Живко Табаков.

„Нашият юрдически екип ще поработи в посока промяна на правилника, за да имаме блиц контрол. Такъв контрол съществува в Народното събрание, но в Бургас все още го няма. Блиц контролът е необходим, за да могат да бъдат задавани директни въпроси към администрацията, но не питания, на които предварително да може да бъде даден писмен отговор.

Блиц контролът е отворен вариант на разговор, в който изслушвайки или задавайки въпроси към всички представители на Общината в кварталите и кметовете, да може да им се търсят отговори, сметка и каква е тяхната визия за развитието на техните населени места“, коментира още Табаков.

Промяната е продиктувана  от това, че по думите му много от хората по кварталите дори не познавали териториалните си директори. „Хората казват, че навремето поне са търсили отговорност от някого, защото сега кметовете по места пък търсят извинение в Общината“, допълни още лидерът на ДБГ-Бургас.

Проверка на екипа ни показа, че за да присъства даден кмет на определено село в Общинския съвет в Бургас, той трябва да бъде поканен от председателя на ОБС. Кметовете обаче не били длъжни да присъстват на всяка сесия.

„Общинският съвет не може да задължи дори кмета на Общината да присъства на всяко едно заседание. Ако в дадено село има наложащи проблеми обаче, Общинският съвет може да задължи даден кмет да дойде и да дава обяснение. На следващата сесия въпросният кмет може и да не идва.

Блиц контрол може да се провежда на три месеца веднъж или на 6 месеца, но това трябва да се урегулира законово . За блиц контрол съветниците могат да задължат както кмета на общината, така и кметовете на населените места да дойдат и да им отговарят“, разясниха пред екипа ни кметове от областта.