Напълно нов Закон за рибарството и аквакултурите искат рибарски организации. „Чисто нов закон ни трябва, защото този сега е писан от хора, които не са запознати с морето“, коментира на форум, посветен на земеделието и околната среда Димитър Янчев от рибарското селище Ченгене скеле. Срещата в Бургас беше организирана от ГЕРБ. На нея от партията представиха своята визия за развитието на двата сектора. Рибарските сдружения настояват обаче да участват при подготвянето на новия закон.

„Искаме в работната група да участват представители на различните браншове. Да има хора от любителския риболов, от каботажния и тези, които се занимават с аквакултури“, допълни Янчев. Според бившия премиер Бойко Борисов стратегията в сектора трябва да се преразгледа. Той уточни, че нов Закон за рибарството и аквакултурите трябва да има и е готов да участва в работата, засягаща любителите риболовци.

Основните теми на форума представиха бившите министри Ивелина Василева и Десислава Танева. Василева представи програмата за управление в сектора околна среда. Тя уточни, че растежът на икономиката, който е приоритет за партията, не противоречи на мерките за опазване на околната среда. По думите й, бизнесът и природата могат да съществуват в хармония, но е необходимо спазване на ясна законова рамка. Ивелина Василева обясни, че по време на правителството на Бойко Борисов са отпуснати 420 милиона лева инвестиции за региона на Бургас.

„Изградихме 372 км нова ВиК мрежа, 2 регионални депа, които обслужват 10 общини в областта. Ще продължим да инвестираме в модернизацията на населените места. Основен приоритет за нас е да има чист въздух за всички, за което предвиждаме редица мерки“, подчерта Ивелина Василева.

Бившият земеделски министър Десислава Танева, коментира че сектор „Земеделие“ значителен ръст във всички показатели.

„ Растат всички сектори – най-голям е процентът при зеленчуците, трайните насаждения и животновъдството. Осем пъти е растежът при птиците. Имаме 45% ръст на площите, засадени със зеленчуци и 14% на площите с трайни насаждения. Бургас има най-много регистрирани пчелари. Близо 30% е растежът в този сектор“, допълни Танева.