Центърът на Бургас да бъде затворен за автомобили. Тази революционна идея сподели пред журналисти общинският съветник от партия „Възраждане“ Мариян Иванов. Повод за изказването му стана предложението в Бургас да има зона Център. То е по идея на ОП „Транспорт“ и касае платеното паркиране в сърцето на града да е до три часа и да е по-скъпо от останалите зони.

Така от общинското предприятие смятат, че ще се решат част от проблемите с паркирането в морския град.

„Моето лично мнение е, че центърът на един град трябва да е затворен за движение на автомобили или паркирането да се случва инцидентно. Условията към момента в Бургас  трудно биха позволили това да се случи.

Подобна инфраструктура се гради с години, подсигурява се с буферни паркинги в различните краища, създават се условия хората да пътуват с автобус или друго превозно средство на работа“, коментира Иванов.

Според общинския съветник идеята за ограничено паркиране в центъра на Бургас не е лоша, но новата зона в никакъв случай няма да промени настоящата ситуация.

„Един от проблемите е липсата на буферни паркинги в краищата на зоните. Другият е, че има прекалено много служебни абонаменти, които блокират възможността гражданите да паркират, за да свършат някаква работа.

Идеята е тази зона да е с ограничено времево паркиране, тя да е по-скъпа от останалата част от синята зона. Така обаче не се създават нови места. Опасенията ми са, че ще се стигне до ефекта на доминото, какъвто видяхме се случи със синята зона.

След като няма места за паркиране в супер центъра, хората ще местят колите в съседните улици, живущите там по постоянен адрес ще искат и при тях да се въведе такава зона и ще стане да се върнем към изходна точка“, смята Мариян Иванов.

Предстои промените с паркирането в Бургас да бъдат подложени на обществено обсъждане преди те да бъдат гласувани в общинския съвет.

От групата на „Възраждане“ обясниха, че ще предложат да се направи кръгла маса, за да може да бъде чуто мнението на повече граждани и експерти по темата.

„Хубаво е, когато се прави една наредба, тя да е възможно най-добре подготвена, за да не стигаме пак до случаи, в които да сезираме прокуратурата или тя да се самосезира и подобни наредби да падат в съда“, допълни местният политик.