Проектът за новата визия на Общинското рибарско пристанище в Созопол предизвика недоволство сред рибарите. Оказва се, че детайлите по проекта, който е с европейско финансиране са напълно непознати за местните рибари. Това стана ясно по време на общественото обсъждане, което кметът Тихомир Янакиев организира. Проектът вече е с избран изпълнител, а в понеделник в София трябва да се подпише анекс към договора, за да започне същинската работа по ремонта.

Недоволството на членовете на Рибарското дружество бе предизвикано от непрозрачността при подготовката на проекта. Те изразиха категоричното си несъгласие работата по ремонта и разширението да започне преди да стане ясно защо не са поставени предварително информационни табели с подробностите на проекта, какви ще са понтоните, на какво разстояние ще отстоят един от друг, колко лодки ще могат да пристанат там, каква ще е таксата за ползването им. Според рибарите, най-важната и наложителна стъпка е почистването на залива, а в проекта не са заложени средства за това.

Липсата на всякаква прозрачност при подготовката на проекта и липсата на диалог с истинските бенефициенти на средствата – рибарите, както и злополучният проект – пристанището в Черноморец, са в основата на предпазливостта и недоверието на хората, отчетоха от местната администрация.

Тихомир Янакиев е заявил, че ще се съобрази с решението на рибарите, независимо какво е то. Ако те не са съгласни с реализацията на обновяването на пристанището, ще бъдат търсени юридическите възможности, това да не стане. Рибарите трябваше със собственоръчно поставен подпис да изразят своето мнение.

Опит да убеди присъстващите в спазване на законността направи ресорният зам. кмет Катя Чапевова. Тя заяви, че председателят и Управителният съвет на Рибарското дружество са били запознати и са подкрепили проекта. Председател на дружеството е бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи.

По настояване на рибарите той е дошъл на срещата. Хората обаче не са останали доволни от неговите обяснение, тъй като според Рейзи „всички тези приказки са напразни, защото това е грант за общината”, а „дебатите са ненужни, защото е от полза на рибарите”.

След това изявление присъстващите на срещата са напуснали. За това е насрочено ново обществено обсъждане. То ще се проведе утре, 18 ноември, в 17 часа в Киновидео клуба на читалището. Тогава фирмата, която е избрана за изпълнител трябва да представи и техническите параметри на проекта.

Заради неяснотите около реконструкцията на пристанището и недоволството на местните хора, кметът Тихомир Янакиев ще отложи насроченото подписване на анекса към договора, за да се вземе предвид мнението на местните хора.