„Продължаваме промяната – Поморие“ настоява за преразглеждане на условията на концесията за управление на летището в Бургас с цел да се защитят интересите на местното население, да се гарантират приходите и икономическият растеж в региона.

„Летищата във Варна и Бургас бяха отдадени на концесия на немско-българското дружество „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД за общ период от 40 години. Първоначалното обяснение, че една компания ще управлява двете летища за по-ефективно управление, звучеше разумно. Въпреки това, реалността показа, че интересите на бизнес кръгове от Северното Черноморие се отразиха негативно върху летището в Бургас. Това включва спиране на полетите през неактивния сезон и насочване на трафика към летището във Варна, което създаде нелоялна конкуренция между двата регионални аеропорта. На летище Варна бяха предложени преференциални цени, там се позиционира нискотарифният WizzAir и оттам продължиха целогодишните полети към цяла Европа. Към Варна бе насочен и полетът на турските авиолинии до Истанбул, както и голяма австрийска компания, която осигурява целогодишен маршрут до Виена. Всички полети през неактивния сезон от Бургас бяха насочени във Варна. Изглежда, че концесионерът се фокусира предимно върху развитието на летището във Варна, като пренебрегва летището в Бургас”, казаха от партията.

Според тях този дисбаланс в управлението на летищата влияе негативно на икономическото развитие на област Бургас.

„Това се отразява и върху туризма, хотелиерството и други сектори на икономиката. Ние настояваме за преразглеждане на концесията и включване на задължение за летище Варна и летище Бургас, за предлагане на равни условия на всички превозвачи, в това число летищни такси, услуги и обслужващи екипи, което ще предотврати нелоялната конкуренция и ще защити интересите на работещите и икономическия растеж в региона”, категорични са от „Продължаваме промяната – Поморие“.