Ако миграционният натиск върху България се засили, Агенцията  за Европейска гранична и брегова охрана (ФРОНТЕКС) може в рамките на 3 дни да пренасочи свои служители към границата ни. Това съобщи в Бургас евродепутатът Мария Габриел.

Тя уточни, че на днешното заседание на комисията по вътрешни работи на Европейския парламент директорът на Фронтекс Фабрис Легери е уведомил, че Агенцията има готовност да пренасочи силите на Фронтекс именно към българо-турската граница. Мария Габриел подчерта, че е от изключителна важност България да говори на един глас на национално и европейско ниво по темата „Сигурност“.

„Именно това ни даде и водеща роля в Европейския съюз когато говорим за защита на границата“, допълни евродепутатът. В момента ГЕРБ подготвят серия от законови промени, които да осигурят по-строг контрол на границата ни.

Едно от важните предложения е да се промени чл. 281 от Наказателния кодекс, който е свързан с вътрешния трафик на хора. „В момента трябва да се докаже, че деецът е имал материална облага. Ние предлагаме това да отпадне. Така много по-бързо и лесно ще се доказва престъплението“, коментира кандидат-депутатът Дияна Саватева.

Друго предложение на ГЕРБ, което ще бъде внесено в следващото народно събрание е всички членове от НК, свързани с нелегалното прекарване на хора през границата ни и тяхното трафикиране да бъдат обединени в Глава Първа „Престъпления срещу държавата“.