В навечерието на Гергьовден, празникът на Българската армия, Поморие тържествено отбеляза 140-годишнината от нейното създаване. Концертът с участието на Общинския духов оркестър и Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ се състоя днес при скулптурната композиция на Свети Георги Победоносец.

Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей отслужи благодарствен молебен, а подполковник Данчо Мешлинков – началник на Военно окръжие – Бургас изнесе слово по случай значимата годишнина. Той припомни любопитни исторически факти по темата и удостои кмета на община Поморие Иван Алексиев с плакет „Почетен знак на Военно окръжие – Бургас“.

Във връзка с Деня на храбростта, почетни грамоти бяха връчени и на трима от ветераните от войните на България, родени през 1920 г. и живущи в община Поморие: Андрея Алексиев, Костадин Ричков и д-р Димитър Танев.

Няколко от възпитаниците на СУ „Иван Вазов“- Поморие също бяха отличени в рамките на днешната церемония. Наградите им бяха връчени от директора на училището Иван Тенекеджиев по повод участието им в конкурса „На мира в света“, организиран от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – област Бургас.

Програмата завърши с поднасяне на венци и цветя пред бронзовата фигура на Свети Георги Победоносец.