Полиция проверява кой е влизал в служебния имейл на председателя на Общинския съвет в Созопол и е променил паролата за достъп. Електронната поща е била „разбита“ още през уикенда.

„В понеделник техническият сътрудник ме посрещна с информацията, че в неделя е влизано в служебния имейл и са четени писма. Предполага се, че може да е трита и информация“, коментира пред Gramofona.com председателят на местния парламент в града Георги Пинелов. Той уточни, че още същия ден е сменен служебния му имейл и сътрудничката му е започнала да уведомява институциите за промяната и нерегламентирания достъп до старата електронна поща. Във вторник се оказало, че старият имейл вече е със сменена парола и нито председателят, нито сътрудникът му имат достъп до него.

„Веднага се обадих на 112, а от там ме свързаха с полицията. Отидох и подадох жалба“, обясни Пинелов. Той е сезирал полицията, тъй като се притеснява, че някой може да изпраща писма до официални институции от служебния му имейл, а също така да изтрие важна информация.

Днес униформени са влезли в сградата на Общинския съвет и са взели обясненията на техническия сътрудник. Имейлът, който е бил разбит всъщност е наследен от Пинелов от неговата предшественичка. Още с встъпването си в длъжност новият председател на Общинския съвет поискал да се смени паролата, за да се ограничи достъпът до служебната поща.

IT специалистът на община Созопол обаче обяснил, че това няма как да стане, защото домейнът е собственост на определен човек, който е създал пощата и само той можел да променя настройките и паролата.

„Това звучи несериозно, но е факт. Домейнът е на съпруга на бившата председателка, на името на тяхна фирма. Самата тя го признава и казва, че това е направено за по-голяма сигурност, но ето че сигурност няма“, обясни още Пинелов.

 

Снимка: manager.bg