Подписка против проекта за петролопровод „Бургас – Александруполис“ върви в Бургас и Поморие, съобщава OFFNews. Тя е организирана от сдружението на местни бизнесмени Национална асоциация „Българско Черноморие“. От там настояват и за закриване на проектната фирма.
 
Проектът бе „изваден от фризера“, след като бе включен в предизборната програма на БСП. Това е притеснително, коментира Димитър Канариев, председател на асоциацията. Опасенията са от екологична катастрофа при евентуален нефтен разлив и унищожаването на основните поминъци – туризъм и риболов.
 
„Поводът за нашата подписка е, че юридическото лице „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ“ ЕАД, е „живо“. И не само това. В момента тече обществено обсъждане, с което правителството желае да увеличи капитала на тази фирма със 120 000 лв., които могат да бъдат използвани за по-добри социални дейности. Ние, чрез подписката, която ще внесем в Министерския съвет, искаме от правителството да пристъпи към ликвидация на тази фирма и тя да бъде изтрита от Търговския регистър, за да бъдем всички сигурни, че този проект няма да се реализира“, добави Канариев.
 
Снимка: OFFNews