„Присъствал съм на всички конгреси на БСП. Бях делегат и на прочутия 14-ти конгрес на партията (б. ред. - кногресът, на който Тодор Живков е свален от власт). Но такъв срам, какъвто съм брал на този конрес не е имало.“ Така депутатът Петър Кънев коментира последния форум на левицата, на който 14 от знаковите лица на БСП бяха изключени от партията.

„Аз няма да коментирам поведението на мои приятели, колеги, другари. Да се обясняват всичски събития само със силни емоции е пълен абсурд за лидери на една 100-годишна партия. Бях свидетел на блъскането по вратите, посягането на охраната, на всичко това. В сложна ситуация сме“, коментира Кънев.

Днес в Бургас се проведе общинска конференция, на която местните социалисти направиха своите номинации за кандидат-депутатската листа на БСП. Темата със скандалния конгрес е била обсъждана по време на форума, допълни Петър Кънев.

Според него отцепването на пловдивската и пернишката структури е било очаквано. Той напомни, че конфликтите в Пловдив тлеят отдавна и обвини пернишките социалисти, че на последните парламентарни избори не са работили за партията. Според Кънев е трудно да се определи дали и доколко скандалът на конгреса ще се отрази на изборните резултати през април.

„От една страна имаме одобрението на твърдото ядро. Даже има въпроси, защо партията е толкома мека с предателите. От друга страна обаче губим периферия“, коментира още Кънев. Според него в последните седмици събитията следват едно след друго и буквално преобръщат скандалите.

„Помните Нексо. Там нещата бяха в една изключително напреднала фаза – друга политическа сила, а не БСП да получи мандата. Нексо преобърна всичко. Донесе негативи на „Продължаваме промяната“ и най-вече на „Демократична България“. Буквално след две седмици се появи схемата „Магнитски“.