Партиите в Бургас не са постигнали съгласие за състава на Районната избирателна комисия. Това съобщиха от Областната администрация след проведените консултации на областния управител Мария Нейкова с политическите партии и коалиции за определяне състава на РИК за провеждане на изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември 2021 г.

Общият брой на състава на Районна избирателна комисия Бургас е 17 души, в т.ч. председател, секретар и двама зам.-председатели. Право на участие в състава на РИК имат: партия „Има такъв народ“ – 5 членове, коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 членове, коалиция „БСП за България“ – 3 членове, партия „ДПС” – 2 членове, коалиция „Демократична България – Обединение (Да, България, ДСБ, Зелено движение)“- 2 членове, коалиция „Изправи се! Мутри вън!“- 1 член.

Политическите сили не стигнаха до консенсус за председател и секретар на комисията. ИТН предлага Фани Семерджиева, а „ГЕРБ-СДС“ – Михаил Хаджиянев. За позицията секретар също има две номинации: коалиция „БСП за България“ излъчи Георги Михов, а от партия „ДПС“ - Емине Иляз. За двете позиции на заместник-председател предложенията са от коалиция „Демократична България“ за Христина Хаджиатанасова и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – Димитър Вълчев.

В тази ситуация се счита, че няма постигнато съгласие за състава на РИК. От Областната администрация в Бургас ще изпратят постъпилите документи в Централната избирателна комисия, която ще излезе с решение за разпределяне на ръководните позиции и назначаване на състава на РИК.