Цялата администрация в Царево, от чистачката до кмета, кметовете на населени места и кметските наместници, ще работи по няколко дни в режим „неплатен отпуск“. Това съобщи за Gramofona.com кметът инж. Георги Лапчев. Мярката обхваща

„Ходим на работа, но не получаваме заплати за това. Така се опитваме да облекчим бюджета, жалко е, че нещата стигнаха до там, но в момента нямаме никакви постъпления. Това не е само в Царево обаче. Няма община, в която някой да плаща нещо“, коментира инж. Лапчев. Той е категоричен, че няма местна власт, която да се справи без помощта на държавата. Още преди 10 дни кметове са отправили искане до финансовия министър, да им позволи да използват средствата от пера и направления в бюджетите, които в момента не са на дневен ред. Тези пари обаче трябва да бъдат освободени от министъра, за да се използват.

„Нямаме отговор, за съжаление. Има средства по зимното поддържане. Има и пари, които се трупат по сметка за рекултивиране на депо. Тези пари биха могли да се ползват като кредит, за да продължим да почистваме градовете и селата. На всички е ясно, че не се плаща такса смет, но тези камиони и машини и не вървят без гориво. В един момент хората ще спрат да работят и ще се задръстят контейнерите. И ще влезем от едната криза в другата“, обясни Лапчев.

Кметът на Царево е категоричен, че ако държавата освободи тези средства, общините ще могат да издържат още месец или два, докато бизнесът отново заработи и започне да си плаща данъците и таксите.

Преди дни стана ясно, че Община Царево е обявила обществена поръчка за строежа на спортна зала. Това предизвика сериозни дебати в морския град, а опозицията отправи и питане, нужно ли е в момент на криза да се харчат тези пари.

„Разбира се. Животът продължава и след COVID-19. А тази средства са целеви. Те могат да се похарчат само за спортна зала и за нищо друго“, коментира кметът. Според него реалното строителство ще започне най-рано през септември, а до тогава и ситуацията в страната би трябвало да се нормализира. Освен това строителството на залата ще отвори и нови работни места.

„Тези хора ще са тук, в община Царево, не някъде другаде. Това е реалната помощ, реалните мерки. Това стимулира и бизнеса, за да излезе по-бързо от кризата“, категоричен е градоначалникът. Утре в морската община ще се проведе и редовното заседание на Общинския съвет. То обаче ще бъде в голямата зала на читалището, за да се спазят всички мерки за безопасност.