Съветниците от НФСБ и Средна европейска класа в Бургас искат оставката на шефа на местния парламент Костантин Луков. Отношенията между опозиционерите и председателят на Общинския съвет са обтегнати още от миналия мандат.

На последното заседание обаче границите на добрия тон бяха сериозно престъпени и след лют скандал между Георги Дражев и Луков се стигна до решението за оставка. „По закон са необходими 13 гласа, за да се поиска оставката на председателя. Бъдете сигурни, че вече сме ги събрали“, обяви Ангел Божидаров.

Той и колегите му обвиняват Луков, че се е самозабравил, налага еднолични наказания на съветниците и уронва престижа на институцията Общински съвет. „Костантин Луков дори е забранил на сътрудниците на Общинския съвет да помагат на съветниците при изготвянето на докладни“, обяви Георги Дражев.

Скандалът между него и председателят избухна, след като Георги Дражев поиска съветниците да ползват преференция за Синята зона, когато изпълняват служебните си задължения. Луков не скри отношението си, а Дражев контрира като обяви, че колегата му използва служебния автомобил на местния парламент и дори си позволява да го паркира вечер пред дома си. Костантин Луков пък публично изнесе лична информация за Дражев и движението по личните му сметки.

Съветниците от НФСБ и СЕК поискаха Луков сам да се оттегли или оставката му да бъде изискана от Димитър Николов и групата на ГЕРБ в местния парламент. „Ще поискаме и Бойко Борисов да се намеси, защото не можем да продължим да търпим произвола на един самозабравил се човек“, обяви Георги Дражев.

Опозиционерите смятат, че могат да свалят Луков от поста, защото за това се изисква обикновено мнозинство, а гласуването е тайно. Георги Манев от СЕК също не спести критиките си към председателя. „Гласувах за него, но явно хората се променят. Типично по полицейски следи хронометъра на изказванията. Ние обаче не сме в полицейски участък. Работим с думи и знаете, че ако ви прекъснат може да се промени смисълът на това, което сте казали“, коментира Манев.

От двете партии са потърсили съдействие от всички групи в местния парламент, освен ДПС. НФСБ предлага на мястото на Луков да застане друг представител на ГЕРБ, който обаче за разлика от колегата си трябва да се отличава с дипломатичност и търпение.