След близо час дебати, общинските съветници в Бургас приеха бюджета за 2021 година. Групата на БСП обяви предварително, че няма да подкрепи проекта, тъй като според социалистите в него липсват мерки за справяне с последиците от ковид кризата. Йордан Георгиев от БСП все пак похвали свършеното от администрацията, но допълни, че ще се съобрази с решението на съпартийците си и гласува „въздържал се“.

Колегата му Христо Панайотов пък обяви, че бюджетът на Бургас е повлиян от предстоящите парламентарни избори. Според него е необходимо икономическите мерки за справяне с ковид кризата да са приоритет. Мерки за подпомагането на малкия и среден бизнес обаче нямало, отбеляза Панайотов. Той поиска и реална помощ за младите семейства с малки деца.

Съветниците от ГЕРБ контрираха, че колегите им от БСП се увличат по политическо говорене. За Иван Гавраилов бюджетът ясно очертава визията за развитие на града.

Здравеопазване, образование и социални дейности са основните приоритети в Бюджет 2021, обясни кметът Димитър Николов. Той го определи като консервативен, но подчерта, че годината ще бъде подчинена на възстановяването и големите проекти трябва да отстъпят пред най-необходимите. Рамката на бюджета е 323 млн. лева.

„Основната цел на бюджет 2021 е да гарантира здравеопазването, социалните услуги, образованието, поддържането на базисната инфраструктура и инвестициите в индустриалните терени. Той осигурява стабилността на общината и е с осигурен резерв, който да бъде използван при евентуален бъдещ пик на пандемията.

За разлика от други общини, които компенсират намалените приходи с увеличаване на местните данъци и такси, ние ще ги запазим на същите нива“, коментира Димитър Николов и допълни, че и през 2021 година ще продължат важните инвестиции– в здравеопазването чрез строителството на нов хирургичен център за Онкодиспансера, ремонт на общинските здравни заведения, подпомагане на болниците и закупуване на медицинска апаратура.

„Няма да спрем и с инвестициите в образованието, в бургаските училища и иновативното обучение, защото това е важно за всички ни.

Ще отделим и специално внимание на междублоковите пространства. Гарантирани са и средствата за култура и спорт, както и за всички важни за развитието на града сфери.

Годината ще е трудна, но не и безнадеждна! Бургас има силите и възможностите да се възстанови бързо и да продължи своето развитие“, коментира още Николов.

По-рано днес част от общинските съветници се обявиха срещу онлайн заседанието, тъй като бюджетът е най-важният документ за Бургас. От Движение България на гражданите обявиха, че в документа има пропуски, но въпреки това го подкрепиха. Бюджетът на Бургас беше приет с гласовете на 42-ма съветници, шестима гласуваха „против“, а един „въздържал се“.