Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие да представят краткосрочните и дългосрочни мерки, чрез които няма да допуснат водна криза в Бургас. Това ще поиска местният парламент от двете ведомства. Предложението е на съветника от ГЕРБ Бойчо Георгиев и беше прието единодушно от колегите му.

Днес се проведе извънредно заседание на Общинския съвет, което е предизвикано от изказване на министър Емил Димитров преди дни в парламента. Тогава екоминистърът обяви, че през май питейната вода на бургазлии ще свърши и градът е заплашен да повтори сценария „Перник“.

Днес в Бургас пяха поети конкретни ангажименти и стана ясно, че държавата ще позволи на ВиК Бургас да стопанисва язовирите Порой и Ахелой. Те ще бъдат резервен водоизточник, за да се избегне сухия режим. Изграждането на необходимите връзки, ремонтът на язовирните стени и новите помпени станции обаче ще струват около 60 млн. лева.

Извънредната сесия се свика по настояване на съветниците от БСП. Христо Панайотов поиска да знае дали язовирите Порой и Ахелой, които трябва да ни спасят от безводието имат достатъчно капацитет. „За месец от язовир Камчия са източени 7 млн. куб. метра вода. А двата язовира в момента имат горе долу такъв обем. Това означава ли, че те ще ни осигурят вода само за месец?“, поиска да знае Панайотов.

Колегата му от Демократична България Димитър Найденов пък настоява за ясен ангажимент, че сроковете, които държавата си постави днес за разрешаването на проблема, ще бъдат изпълнени. „Ще има ли вода в Бургас и ще поскъпне ли цената й?“, това поиска да разбере общинският съветник от ГЕРБ Калояна Живкова. Тя цитира данни, според които загубите по мрежата са над 50%.

„Когато правим екшън план за Бургас трябва да поискаме и инвестиция във водопроводната мрежа. Представете си само за каква загуба става въпрос“, коментира Живкова. Тя не получи категоричен отговор на първия си въпрос.

За втория обаче стана ясно, че промяна в цената на водата ще има. Няма да е през 2021 год., но през 2022 със сигурност направените инвестиции ще се отразят в сметките на бургазлии.