Общинският съветник от НФСБ Георги Дражев обяви, че „ибрикчийски медии в Бургас са взели 720 хил. лева от Община Бургас, за да отразяват сесиите на местния парламент“.

Сумата не е малка, а самата семантика на думата „ибрикчийски“ показва, че явно според господин Дражев местната администрация си купува медиен комфорт за тази цена.

Потърсихме за коментар началника на отдел „Култура и връзки с обществеността“ Весела Йорданова. Ето какво каза тя:

Изнесените от общинския съветник Георги Дражев „данни“ за някакви баснословни суми, които са плащани на медии за отразяване на сесии на Общинския съвет абсолютно и категорично не стъпват на никаква основа и не отговарят на истината. Вече няколко пъти господин Дражев жонглира с някаква сума и оставя абсолютно погрешни впечатления в обществеността.

Средствата, които постъпват от Община Бургас към медии са за публикуване на задължителните по закон обяви, съобщения, търгове, конкурси, които трябва да бъдат оповестени в местни и национални медии. Тук влизат и дневния ред на Общинския съвет, и решенията, които са взети  от него. Това естествено са платени публикации.

Тук обаче става въпрос за протокола с решенията, а не за журналистическите материали, които репортерите подготвят по време на самата сесия. Категорично твърдя, че тази сума, която се размята не съществува. Няма такова перо в бюджета на Община Бургас и никога не е имало такъв разход в бюджета.

Предполагам, че тази спекулация идва от публикация в национално издание от преди няколко години. Тогава колегите от въпросната медия бяха направили опит за анализ на медийните разходи на съответните общини по Закона за достъп до обществената информация.  Длъжна съм да кажа обаче, че в тази сума, която бяха изкарали за Бургас, беше вкарана абсолютно цялата реклама като бюджет за годината.

Там влизаха всички видове рекламни материали за националните празници, фестивали. Така представени нещата наистина изглеждаха абсурдно, но тогава не беше уточнено, че става въпрос както за обявите и съобщенията, така и за основното перо – рекламните материали на Община Бургас, включително и представителните разходи, включително и брошурите, и туристическите гайдове. Всичко беше залепено за медиите.

На мен ми е обидно, че по този начин някои хора се опитват да развяват някакви суми и се опитват да ги наричат платени. Наистина е обидно, както за общината, така и за медиите. Още повече, че гражданите на Бургас са свидетели, че основните проблеми в областта, които се отразяват от медиите в региона са основно от Бургас.

Б. ред. Ибрикчия е служител на султана, който сам извършва действията по подмиването и подсушаването на задните части на господаря си.