Община Камено обмисля да спре субсидията в размер на 273 лева за „Сдружението на слепите“. Това стана ясно по време на обсъждането на Бюджет 2018. Причината е, че отпуснатите финанси не отивали за дейност с незрящите хора от общината, а за плащане на ток, вода и наема на офиса в Бургас.

„Ще поискам от Сдружението на слепите да предоставят план за работата им с жителите на община Камено за 2018 година и тогава вече, ако одобрим плана, ще им отпуснем средства. Ако не – няма да им плащаме тока, наема и водата и ще мислим по какъв начин ще ги обгрижим тези хора, така може и те да са по-доволни“, това предложи Радослав Балтаджиев, председател на общинския съвет в Камено.

От Общината заявиха готовност да дават дори и повече пари, но само ако въпросните средства бъдат предназначени за някаква работа с хората с нарушено зрение.  

„Искаме от „Сдружението на слепите“ да ни дадат някаква дейност. Ние даваме пари за работа с тези хора, а плащаме наема на офиса в Бургас, тока и водата. Нека да кажат: посетихме ги, дадохме им книга за слепи, заведохме ги някъде, аз затова искам да даваме пари. Не става въпрос за тези 273 лева, въпросът е принципен. Готови сме да дадем повече пари, стига тези средства да бъдат похарчени за някаква активност“, категоричен беше кметът на града Жельо Вардунски.

По време на обсъждането на проблема стана ясно, че в „Сдружението на слепите“ за тази година ще участват 17 незрящи души от територията на община Камено.