Заради спадовете на данъчните приходи и на местните данъци и такси, община Бургас е с дефицит от 15 млн. лева. Новината съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, който по-рано днес се срещна и с кмета Димитър Николов.

„Картината е много сериозна и стряскаща дори и за големите общини. Положението не е никак розово и за община Несебър. Градоначалниците на тези администрации трябва да намерят начин и да вържат двата края, тъй като общинските бюджети, за разлика от републиканския, не могат да завършат на минус“, коментира Пламен Димитров.

Още другата седмица синдикатите и Сдружението на общините ще седнат на една маса, за да обсъдят варианти за решаване на проблема. Досега е коментирано само предложението държавата да помогне с безлихвен заем, който да бъде връщан след година.

„Нужна е буферна безлихвена инжекция, с която администрациите да могат да прекарат зимата. Щом големите общини са в това положение, какво остава за малките“, добави Пламен Димитров. 

Причината за тежката ситуация, в която се оказват почти всички общини в страната е корона кризата и рестриктивните мерки, които бяха въведени, за да се ограничи заразата.