Първата официална коалиция между две политически сили в новоизбрания Общински съвет на Бургас вече е факт. Тя е между партия „Движение България на гражданите“ и коалиция „Демократична България“, които са изпратили заявление за създаване на обща група до председателя на местния парламент Севдалина Турманова, показа проверка на Gramofona.com.

Новата група ще носи наименованието „Обединена градска десница“. Неин председател ще е местният лидер на ДБГ Живко Табаков, а негов заместник – бизнесменът Димитър Найденов от ДБ. В състава на обединението влизат и останалите общински съветници от двете политически сили – Иво Баев, Стоян Грозев, Манол Тодоров и Костадин Андонов.

Решението за обединението е от взаимен интерес и за двете политически сили, тъй като съгласно правилника на местния парламент група в Общинския съвет може да се създаде от най-малко петима души. Местните избори определиха от листата на ДБГ да влязат четирима общински съветници, а от ДБ – двама, като така никой от тях не можеше да състави самостоятелна група.